Димитров: Огромен архив от материали ще ни бъдат върнати

Димитров: Огромен архив от материали ще ни бъдат върнати  | StandartNews.com

София. България ще си върне огромен архив от снимки и документи, след проведена акция от ГДБОП и ДАНС, свързана с националноосвободителните борби и дейци на българското освободително движение в Македония. Това заяви проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

По думите му – така не бива да продължава и институциите в България трябва да действат в синхрон. Проф. Димитров допуска, че архивът е събран, за да бъде продаден на съседна държава. „През 2010 година беше арестуван, задържан един гражданин, софиянец, по произход от Гоцеделчевско, а архивът му - прибран, и с решение на Софийски градски съд - конфискуван в полза на държавата. Неизвестно как, той е събрал, вероятно чрез откупуване, огромен архив с хиляди страници оригинални документи на почти всички известни и по-малко известни дейци на Българското национално освободително движение в Македония. Също - и стотици снимки, повечето от които са оригинални и непознати за българската историография. Снимките обхващат и дейността на български военни части, например, на 11-та Македонска дивизия, действала по фронтовете през Първата световна война. В архива се съдържаха седем половинметрови бюста на най-известните революционни дейци, на тракийските и македонските борби, работа на известния скулптор Крум Дерменджиев.

С най-голямо изумление, разбрах, на 30 май, тъй като получих решение за изпълнение на постановление на Софийския апелативен съд, че се нарежда, че няма състав на престъпление в действията на този човек и трябва незабавно да му върна всичко. Веднага искам да кажа, че той беше арестуван навремето при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП имено, защото този път със сигурност бяха установили, че при него е идвал с цел да го откупи за Скопие директорът на Македонския държавен архив, предлагайки 2 милиона долара. Това беше съобщено по вестниците, по онова време не бях министър и не можах да проследя случая, който се е развивал и в Националния исторически музей, където са дали оценка на нещата и от научна, и от финансова гледна точка", каза проф. Божидар Димитров.

„Институциите в България трябва да действат в синхрон, да се обяснява, каква точно е стойността на тези неща, за миналото на страната, че изнесеното не е непременно злато и сребро или икона, но - то пак е ценно, дори понякога - е много по-ценно. Такъв е и последният случай – много по-ценно е, отколкото 5 златни ритона или 10 сребърни тракийски апликации. Архивните документи, за каквито става дума в случая, носят информация за миналото. При това - минало оспорвано понякога, при това - минало деформирано, фалшифицирано и само чрез тези документи ние можем да изясним истината за едни или други събития от последните 100 - 150 години. Не може българска институция, в случая две - ДАНС и ГДБОП, да предприемат такива крути действия, а в същото време - друга институция да казва: „Това не е важно", след като и Националният исторически музей чрез своите експерти казва, че това е нещо много важно за българската история. И не е грехота, а е престъпление - да изтече до една друга държава", каза Божидар Димитро

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай