Ден на гнева за музеи и библиотеки (ОБЗОР)

Ден на гнева за музеи и библиотеки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Протестен ден на гнева организираха работещите в музеи, библиотеки и галерии. Хиляди хора в цялата страна излязоха на протест. Те настояха за увеличение на заплатите им с 50% и за отпускане на повече средства на културните институции, за да обогатяват хранилищата си и да работят по археологическите обекти.

"Бъдете гневни. Време е да се говори за пари. Това го говоря много отдавна. Не се срамувайте да говорите за пари", заяви Деян Енев, който подкрепи протеста на библиотекарите. Ако не подкрепяме тези, които ни предлагат книгите, ще трябва да подкрепяме тези, които ни предлагат бомби и оръжия, допълни Калин Терзийски пред Националната библиотека.

"Искаме увеличение на заплатите си, които възлизат на 400 - 550 лв. 26 млн. лева не достигат за преминаването на държавните музеи към делегирани бюджети, за управлението на сградния фонд на музеи и библиотеки и за ръст на заплатите", каза Светла Старирадева, уредник на музея "Земята и хората". В Националния исторически музей се организира "символичен арест" на директора проф. Божидар Димитров с белезници от VI век, а на посетителите вместо билети се раздаваха протестните искания. "Ако исканията ни не бъдат чути, от януари преминаваме към стачни действия, защото това досега беше протестен митинг", подчерта доц. Ралица Русева, главен уредник на Музея за християнско изкуство, крипта на храм-паметник "Свети Александър Невски".

"От 400 до 550 получават повечето уредници и реставратори в музеите и галериите в Плевен. Това са хора с по над 20 години трудов стаж. Получаваме почти толкова, колкото жените, които чистят", каза Соня Лазарова от Военноисторически музеи в Плевен.

Музиканти, певци и библиотекари също поискаха достойно и справедливо заплащане на труда си. Повечето от тях от години работят за минимална заплата. "Министрите да дойдат в Бургас и да живеят един месец с 380 лева. Ние не живеем, ние оцеляваме физически", заявиха гневни протестиращи.

С дебели грейки и якета, както и с ленти с надпис "Протест" протестираха символично десетки служители в студеното фоайе на Регионален исторически музей - Благоевград във вторник сутринта. "Това е положението. Облечени сме като за Северния полюс. Искаме достойно заплащане и нормални условия на труд", заяви Илия Борисов, който е ръководител на лаборатория "Консервация и реставрация" в РИМ. Той и колегите му признаха, че не очакват държавата да им обърне внимание и веднага да реши проблемите им, както стори след протестите на полицаите. "Ние не пазим парламента, а недвижимото и движимо културно наследство на България. Дано все пак се вземат мъдри решения", заявиха протестиращите музейни служители.

Менда търси варианти за повече пари

Депутатите ще търсят възможности откъде да се отделят допълнителни средства за музеи, галерии и библиотеки. Това увери председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова, след като се срещна с представители на недоволните културни дейци. "Между първо и второ четене ще се проведе разговор с Министерството на финансите какви са възможностите да се отделят малко пари именно и единствено само за заплати на централните институти", посочи Стоянова. Според нея исканията на музейните работници и библиотекарите са справедливи.
В бюджета за догодина са предвидени 4 млн. лв. допълнителни средства за читалищата, посочи депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова, която е зам.-председател на парламентарната комисия по култура и медии. 1 млн. лв. се дават догодина повече на националните музеи, художествените галерии, Национална библиотека. Соколова припомни, че други 10 млн. лв. ще отидат за осигуряване на финансирането чрез единните разходни стандарти на държавните културни институти, осъществяващи дейността си в областта на сценичните изкуства.

Свещари и Баба Вида оставени на самоиздръжка

Емблематични археологически паметници са оставени на самоиздръжка, алармираха учени. "Нашият протест не е само за по-високи заплати. Ние искаме средства, за да можем да работим. Целият археологически резерват "Сборяново", разположен на 6,5 хиляди декара площ, още два декара закрити музейни експозиции и два декара дворни площи, за които отговаряме, са оставени на нашия собствен мениджмънт. В нашия музей се грижим за експонати, обявени от ЮНЕСКО за част от културно-историческото наследство на света", каза Боряна Матева, директор на историческия музей в Исперих.
От музея във Видин признаха, че гражданите ги критикуват, че сградата на музея - Конака, е олющена, че Кръстатата казарма е затворена, че крепостта "Баба Вида" изглежда изоставена. Ние знаем това, искаме да променим картината, но нямаме средства за обновления и консервация, каза Десислава Божидарова, синдикален лидер в регионалния исторически музей.

Иманярската мафия да почерпи

Костадин Костадинов, директор на РИМ Добрич

- Г-н Костадинов, какво е за културата проектобюджет 2016?
- Това предложение обрича културата на мизерия.
- Вие и колегите Ви протестирахте, ще обявите ли ефективна стачка?
- Категорично сме готови да обявим още следващата седмица ефективна стачка. До края на тази седмица създаваме стачен комитет. Ние не искаме много - само да има диалог. Предлагаме увеличение на парите за заплати с 50%, нека има диалог, да ни кажат, че могат да ги вдигнат само с 10% например. Ще спрем с протестните действия, но не и да ни подминават с високомерие и безразличие.
- Тази година парите за археология бяха малко, а за догодина явно съвсем ще намалеят. Какво означава това за археологията на страната?
- Иманярската мафия трябва да се събере и да почерпи. От намаляването на парите печелят иманярите. Друг важен момент е, че с парите, които се дават за археология, на практика се правят много малко проучвания на терен, защото по-голямата част от отпусканите средства отиват за консервация и реставрация на това, което е намерено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай