Дебат в Европарламента за сирийските бежанци в България

Дебат в Европарламента за сирийските бежанци в България | StandartNews.com

Страсбург. Европейският парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК) остават съпричастни към България по казуса със сирийските бежанци, стана ясно от дебата, който се проведе снощи по време на Пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. 

Евродепутатите обсъдиха нарастващия брой на сирийските бежанци, пристигащи в България, и условията за прием в страната с европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и Съвета. Комисар Малмстрьом заяви, че признава постиженията на властите ни от началото на бежанската криза, но положението все още остава тревожно. 

Българският евродепутат Метин Казак (АЛДЕ) направи изказване за ситуацията с бежанската криза и предприетите действия за справяне с проблема у нас, съобщиха от пресофиса на евродепутата. По време на дебата Метин Казак заяви, че в България кризата по отношение възможностите на страната да приема и настанява чужденци е започнала през август 2013 г. Българският евродепутат подчерта, че е одобрен План за овладяване на кризисната ситуация в страната и са разписани 33 мерки, които се реализират чрез 129 дейности от всички компетентни органи. Той изтъкна, че до този момент са изпълнени 110 дейности или 85%, а в процес на изпълнение са 4 от предвидените дейности като неизпълнени са 15 от тях, чиито хоризонт за изпълнение е 31 март 2014 г.

Казак отбеляза, че на четвъртия месец от началото на кризата – месец ноември 2013 г., се наблюдава за първи път намаляване на броя на нелегално преминалите българо-турската граница чужденци на месечна база близо два пъти (от 3626 през октомври на 1662 нелегални имигранти през ноември) и към 31 януари 2014 г. притокът на незаконни имигранти в България на практика е спрян.

Метин Казак заяви, че навременните действия на правителството не са допуснали съществуването на палаткови лагери в условията на настъплащата зима, както и възникване и развитие на заразни заболявания. „Въпреки опасенията на обществото за повишаване на престъпността в и около местата за настаняване на бежанците не беше допуснато развитие на криминогенни процеси", каза още Казак.

Метин Казак отбеляза, че Европейската комисия е редовно информирана (от 22 октомври 2013 г. и 22 януари 2014 г.) за всички по-важни инициативи на българската страна като намеренията на България за изграждане на временно инженерно-техническо съоръжение по българо-турската граница, за въвеждането в националното законодателство на Директива 2013/33 относно възможността за настаняване в центрове от закрит тип на някои категории лица търсещи закрила, както и за мерките на българската държава за справяне с кризата и аргументите срещу активирането на чл. 33 от Регламента Дъблин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай