Държавно рамо за БГ стоки в Азия

Държавно рамо за БГ стоки в Азия | StandartNews.com

Държавата ще помогне на бизнеса да преодолее загубите от ембаргото на ЕС за руските пазари. То причинява сериозни проблеми на българските производители на мляко и месо, защото страната се наводни с евтини европейски стоки, които съсипват родния бизнес. Изход от кризата предлага министърът на икономиката Божидар Лукарски. Идеята му е да помогне на българските фирми в превземането на нови пазари като Далечния изток, Сингапур, Виетнам и Китай. Това ще стане с подобряване работата на търговските аташета и назначаването на нови представители в страни, където досега такива не е имало. Друга мярка на икономическото ведомство ще е услугите на Агенцията за експортно застраховане да станат по-атрактивни и изгодни за българските износители. Освен това съвместно със съюз "Произведено в България" ресорното министерство ще започне мащабна кампания, с която да ни насърчи да купуваме български стоки. Идеите на Лукарски съвпаднаха и с исканията на бизнеса. Оказа се, че фермерите все още помнят времената, когато са изнасяли на арабските пазари, както и в страни като Германия, където сиренето ни е било хит.

Въпреки очакваната глътка въздух производителите и преработвателите на мляко и месо у нас остават притеснени. Причината е, че Брюксел ни отряза от възможността за компенсации, а в същото време евтини стоки от другите европейски страни заливат магазините ни и подбиват цената на родното производство. "Още с обявяването на руското ембарго предупредихме, че не забраната за износ за Русия ще създаде проблеми, а евтините европейски храни, които ще залеят страната ни", коментира Пламен Грозданов, изп. директор на "Съюз Произведено в България". Едни от най-засегнатите са млекопреработвателите и месопреработвателите. Родните фирми се оплакват, че честа практика е евтина полска или немска гауда да се преопакова с етикети на български кашкавал. Така в заблуждение потребителите купуват млечен продукт, в който всъщност е вложено палмово масло. "Контролът върху подобно преопаковане не трябва да е само в търговската мрежа, а и на границата, защото много често вносът се осъществява от фирми еднодневки, които не носят никаква отговорност", предупреждават от Съюз "Произведено в България".

От пренасочените от Русия към България европейски храни страдат и животновъдите. Произведено в ЕС сухо и кондензирано мляко пристига у нас на цена 0,35 лв. за литър и млекопреработвателите го предпочитат вместо истинското мляко. Това е причината за силния спад в цената му - над 14% за няколко месеца. А от известно време почти е спряло изкупуването му, което убива животновъдството, алармират селските стопани. Проблем за потребителите пък е фактът, че мандри преработват европейското кондензирано мляко и го продават после като българско сирене и кашкавал. Затова и всички засегнати браншове поискаха от министъра на земеделието Десислава Танева да моли Брюксел за компенсации заради руското ембарго. Оттам засега отказват, защото не виждат криза в сектора. Въпреки че Танева дава надежда за постигането на компромис, производители и преработватели не са оптимисти.

Браншовите съюзи у нас се надяват и най-после държавата да откликне на призива им за по-справедливо разпределение на земеделските субсидии. От години по-голямата част от финансирането отива в ръцете на малък кръг производители на зърно, което пък в основната си част заминава за износ, вместо да се преработва у нас. И тук е особено актуална думата "диверсификация", т.е. насочване на по-осезаем финансов ресурс и за овощари, и за зеленчукопроизводители, и за животновъди. Както и стимули тази продукция да бъде преработвана в страната, а не изнасяна като суровина.
Засега властта само проявява разбиране и уверява, че ще се върви в тази посока, но родните производители се надяват скоро да видят и реални действия. Със сигурност обаче едно тяхно трето искане не намира разбиране, най-вече у финансовия министър - по-ниско ДДС за храните. Във Франция то е 8%, в Полша 5%, непрекъснато посочват родните производители на хранителни продукти. "Свалянето на ДДС ще направят родните хранителни стоки не само по-евтини за българите, но и ще реши проблема с контрабандния внос", коментира Пламен Грозданов.

Ревизират закона за конкуренцията

Законът за защита на конкуренцията ще бъде ревизиран в Съвета за икономически растеж. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Причината за преразглеждането са проблемите на българските износители с големите търговски вериги, обясни той. Според него законопроектът, който бе представен от БСП, е прекалено драстичен и трябва да се търси баланс между двете засегнати страни.

Всички аташета на изпит

Всички 61 търговски аташета ще държат изпити, за да се прецени кой си върши добре работата. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Обикновено тази атестация се прави през лятото, когато те се прибират в страната в отпуска. Сега обаче тя ще се извърши незабавно - до края на февруари, и то писмено. Ако за някое аташе възникне съмнение, че не се справя добре с работата, ще го извикаме на интервю в страната, обясни Лукарски. Възможно е някои от търговските аташета в Европа да бъдат съкратени, особено в страни, където има по няколко. Ако бизнесът има желание в отделни страни да бъдат назначени аташета, това може да стане и под формата на публично-частно партньорство, допълни Любен Петров. Тази идея ще се обсъди на Съвета за икономически растеж.

Вече застраховат и малки износители

Два нови продукта на Агенцията за експортно застраховане ще улеснят българските компании, които търсят пазари навън. Те защитават износителите от финансови загуби при външнотърговски сделки. Единият продукт се нарича "БАЕЗ Старт". Той е предназначен за малки и средни предприятия с оборот под 1 млн. лв., които нямат експортен опит или пък той е минимален, обясни Анна Кършовска от БАЕЗ. С нея могат да бъдат застраховани сделки с период на отсрочване на плащането до 180 дни. Вторият продукт се нарича "БАЕЗ Адванс". Той е предназначен за опитни износители с обороти за последните 3 години поне 10 млн. лв. Затова с него се застраховат сделки, при които периодът на отсрочване на плащането е до 24 месеца. На тези износители се предлагат по-гъвкави и преференциални условия. Като допълнителна опция е получаването на оборотно финансиране при прехвърляне правата по полицата на БАЕЗ в полза на търговска банка. В един продукт вече са обединени застраховането срещу търговски и политически риск, съобщиха още от БАЕЗ. Това ще намали разходите за износителите, които досега са правили две отделни застраховки. Освен това има преференциални условия. Застраховката се очаква да бъде търсена, когато търговските партньори са от държави с нестабилно политическо положение.

Рекламираме бацила на киселото мляко

Проект за промотиране по света на уникалните качества на българските млечни продукти разработва Асоциацията на млекопреработвателите. "Тази година се навършват 110 г. от откриването на лактум бациликус булгарикус в българското кисело мляко и това ще бъде в основата на представянето на нашите продукти", обясни Георги Апостолов от асоциацията. Идеята е да се организира голяма международна конференция и други събития, които да привлекат вниманието върху нашите продукти. Все още обаче не е ясно какво ще е финансирането. Очаква се то да се поеме от Министерството на земеделието. "Ще акцентираме върху пробиотичното действие на лактум бациликус булгарикус, нещо което други държави вече правят, без техните млечни продукти да съдържат ценния бацил", заяви Апостолов. Освен в киселото мляко той се съдържа в маята за сирене, която е богата и на малко познатия витамин U. Бацилът оказва изключително благоприятно въздействие върху мозъка и с него се обяснява и дълголетието по нашите земи.

Производителите на мляко пред фалит

Заради ембаргото за внос в Русия пред фалит са производителите на мляко. "Складовете са пълни с продукция, а изкупната цена на литър падна до 50 ст.", съобщи пред "Стандарт" Радко Пашов, собственик на кравеферма и предприятие за производство на мляко и сирене в Джебелско. Само преди няколко месеца изкупната цена за страната беше около 66 ст. В същото време цените на фуража се увеличават, а пазарът е залят с вносни стоки от Унгария, Франция, Полша, Германия. "Настояваме държавата да вземе мерки и субсидира литър мляко, а не само брой животни. Без помощ всички производители на мляко и животновъдите отиват към гибел", казват фермерите от Родопите. Според Пашов даже и в Румъния получавали субсидия на литър мляко. За да бъдат конкурентоспособни българските млекопроизводители, държавата трябва да потърси подкрепа от Европейската комисия, смятат фермерите. Те са категорични, че ако решението на проблема се отлага още дълго, ще излязат на протест, а мандрите ще фалират.

Помагат ни и в Канада

Канада, Мексико и Куба са държавите, в които догодина България ще изпрати търговски аташета. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера. Ще активизираме работата на службите за търговско-икономически връзки към нашите посолства в чужбина и по-конкретно в Азия и Северна Америка, защото там има огромни пазари, към които бизнесът проявява интерес, обясни той. Министърът допълни, че насърчаването на малките и средните фирми да изнасят в страни, различни от ЕС, е един от приоритетите на ведомството му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай