Дървета помляха коли и спряха тока (ОБЗОР)

Дървета помляха коли и спряха тока (ОБЗОР) | StandartNews.com

Тирове закъсаха в преспите, домове за деца останаха без топла храна

Натежали от снега клони се стовариха върху паркирани коли в София и Видин днес. Потрошени автомобили имаше в столичните квартали "Надежда" и "Люлин". 10-метрово вековно дърво затвори видинската улица "Самуил". То се сгромоляса върху шест коли, две от които унищожи напълно. След като чакаха дълго спасители, хората сами разчистиха пътя. В областта паднаха още 14 дървета като едно от тях препречи пътя към село Киряево. Прекъснати бяха и електропроводи. Без ток останаха столичните квартали Горубляне, Панчарево, Бистрица, Железница, вилна зона Ярема и село Плана. Аварии имаше в общо 20 населени места във Видин и Димово.

Големите количества сняг прекъснаха електрозахранването в Якоруда и Белица. В района на Петрич придошлата река Струма отнесе два стълба и предизвика смущения в електроподаването. Жителите на Самоков също бяха без ток. Засегнати бяха курортът Боровец, местностите Малко равнище, Мечката, Пашо, Ренов дол, Татарски брод, Язовир Искър, Лавандула, Щъркелово гнездо, Дългата поляна, Циментово кладенче, както и няколко квартала от самия град, съобщи Пик. Скъса се и далекопровод, който захранва с ток чипровските села Превала, Горна Лука и Горна Ковачица. Междувременно снегът с дебелина 17 см образува преспи по пътя за Белоградчик при село Гранитово. Обитателите на три центъра от семеен тип за деца и един за възрастни останаха без отопление. Малчуганите бяха и без топла храна. В Монтанско най-голям бе снегът при село Замфирово - 20 см. През нощта тирове и автомобили закъсаха при село Смирненски, но бяха изтеглени от техника на областната служба за пожарна безопасност и защита на населението.

Скала надвисна над Кричим, евакуират хората

Близо десеттонна скала се е откъртила от местността Иванково кале над Кричим, върху което има останки от древна крепост. Скалният къс е надвиснал на 50 метра от къщите, съобщи TrafficNews.bg. Екипи на "Гражданска защита" и доброволно формирование към община Кричим са започнали разбиването му с къртачи. За да се избегне евентуален инцидент, ако скалният къс продължи пътя си, са евакуирани хората от три къщи. Заради дейностите по разчистването беше затворен за около половин час пътят Кричим-Девин.

Блокираха пътя за Самоков

Недоволни жители на столичния квартал Горубляне блокираха Околовръстния път на София при разклона за Самоков днес. Причината е, че от петък следобед те нямат ток. "Тук е правило да нямаме ток, когато духне вятър, когато падне малко дъжд или сняг", обясниха хората пред Нова телевизия.

Павлова: Годината на свлачищата

Очаква се 2015-а да е годината на сериозните проблеми от гледна точка на свлачищни процеси. Това обяви в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Заради дъжда има поредица от свлачища и срутища на територията на цялата страна, които са се активирали. "Правим детайлен анализ на критичните участъци. Готвим се за възможността да подадем голяма апликационна форма за финансиране по линия на фонд "Солидарност", а от друга страна -превенция и ремонт на свлачищата по линия на програмата за околна среда", обясни Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай