Дариха на Пловдив част от Йоаким и Анна

Дариха на Пловдив част от Йоаким и Анна | StandartNews.com

Пловдив. Частица от мощите на родителите на Света Богородица Йоаким и Анна остава в Пловдив. Светинята от Кипър гостува под тепетата с позволението на митрополита на Тамасу Исайа, който лично донесе мощите. Частица от тях кипърските отци вградили предварително в икона с лика на светото семейство, което Исайа остави като дар на Пловдивската епархия в лицето на митрополит Николай.

Гостът оповести радостната вест в препълнения храм „Света Марина”, където рано сутринта двамата владици изнесоха архиерейска литургия пред светинята. От словото на двамата духовни водачи пред миряните стана ясно, че неслучайно мощите на Св. Йоаким и Анна са донесени в Пловдив. „ Взех това решение, защото усетих вашето желание за духовно укрепване на българското семейство”, обясни след стъпването на реликвана на пловдивска земя митрополит Исайа. Той подчерта, че мощите напускат за първи и може би за последен път Тамасу.

От думите на кипърския православен отец стана ясно, че така той иска да подкрепи пловдивския митрополит Николай, с когото са били състуденти в Московската духовна академия, в борбата му срещу съжителството без брак и против сурогатното майчинство. От своя страна пловдивския владика благодари на Исайа. Отправи и гореща благодарност към бога, че е изпратил светите мощи точно в момент, когато по думите му църквата и цялото ни общество размишлава върху функциите и задачите на семейството в съвременния свят.

Мощите пристигнаха в Пловдив късно във вторник. Посрещнаха ги хиляди миряни в двора на катедралния храм „Света Богородица”. С литийно шествие и военна духова музика мощите бяха пренесени до митрополитския храм „Света Марина”, където ще останат за поклонение до 25 август.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай