Дари за България в Лувъра

Дари за България в Лувъра | StandartNews.com

"Стандарт" с призив към всички родолюбци

Кампания "Дари за България" в Лувъра започва по инициатива на "Стандарт". Всички родолюбци да помогнат за рекламата на страната ни в Париж и на тракийската изложба. Целта е колкото може повече хора да научат за чудесата на страната ни и да дойдат у нас. Този призив отправи главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова по време на дискусия в Пловдив.

30 000 души дневно посещават Лувъра, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов. Той уточни, че не достигат 200 000 лева. "Ако сумата бъде осигурена, в цялата френска столица ще има билбордове за тракийското злато", каза Рашидов.

Парите ще се събират в специална дарителска сметка на Министерство на културата, която ще бъде обявена днес. Първите дарения ще направят доайенът на хотелиерите Благой Рагин и кметовете на Пловдив Иван Тотев и на Стрелча Иван Евстатиев. Пловдив ще внесе 5000 лв.

Новата благородна кауза обедини участниците в дискусията на "Стандарт".

"Имаме нужда от подкрепа, защото се опитах да намеря спонсори за по-мащабна реклама, като се обърнах към много бизнесмени, но не успях", призна министър Рашидов. По думите му "Епопеята на тракийските царе" ще бъде рекламирана на метростанция "Лувър" във френската столица, но няма да е лошо, ако имаме пръснати плакати и пана в цял Париж.

Благой Рагин изброи над 20 собственици на големи хотели, които ще дадат пари за каузата. Гарантира, че с финансова подкрепа ще се включат общините Велинград, Сандански, Хисаря, Несебър, Созопол, Варна, Русе, Добрич и много други. Кметът на Стрелча Иван Евстатиев предложи да се преборим за оперативна програма "Култура и туризъм", по която да дойдат пари за инфраструктурата към културно-историческите обекти, за експонирането и за рекламата им. Предложението си Евстатиев е оформил и в писмо, което е изпратил до парламента и Министерски съвет.

Как страната ни да се рекламира по-успешно по време на тракийската изложба, която пращаме в Лувъра. Отговорът на тези въпроси търсеха министри, кметове, депутати, археолози на организирана от "Стандарт" дискусия в Пловдив в рамките на националната кампания "Чудесата на България".

Вежди Рашидов от форум на "Стандарт": 4 млн. лв. за театъра в Пловдив

Почва пълен ремонт на гробницата в Старосел с 360 000 лв.

Изгорелият драматичен театър в Пловдив връща блясъка си. Основният му ремонт започва още наесен. И градът, избран за европейска столица на културата през 2019 г., ще може да посреща гостите си с най-хубавия театър, с най-модерната сцена. Това съобщи в четвъртък министърът на културата Вежди Рашидов на дискусия, организирана от в. "Стандарт" под тепетата.

Театърът изгоря при пожар след късо съединение преди три години. Вежди Рашидов обясни, че в сряда вечерта е говорил с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов за отпускане на средствата. "Аз като видях театъра, бях ужасен, че на никой не му е трепнало сърцето толкова време. Не може една духовна фабрика да стои затворена три години", коментира Рашидов, който припомни и че едно от предизборните му обещания е било да направи нов театър на Пловдив. Сега ще го изпълни. Сумата е в размер на 4 милиона лева, които премиерът и ковчежникът на държавата са се съгласили да бъдат дадени на пловдивския театър.

Кметът на Пловдив Иван Тотев пък бе домакин на дискусията на "Стандарт" на тема "Българската изложба в Лувъра. Нови възможности за реклама на страната и за културно-исторически туризъм". На една маса главният редактор на вестника Славка Бозукова събра министъра, заедно с кметове, областни управители, директори на музеи, хотелиери, представители на бизнеса, за да обсъдят новите възможности, които се откриват пред страната ни след влизането на България в културния календар на Европа с изложбата "Епопеята на тракийските царе". По време на форума бе обсъдена и друга голяма тема, свързана с мястото на нашата страна в културата на Европа - Пловдив - Европейска столица на културата през 2019.

"Господин Тотев направо си е в отворената врата. Той не чука. През 2019 година Пловдив ще е Европейска столица на културата и ние всички трябва да положим усилия тогава градът да стане център на културата. Тук няма две мнения и няма какво да се чудим", обясни Вежди Рашидов. По думите му не само изложбата от Лувъра дотогава ще дойде в Пловдив, а ще има много изложби от всички наши музеи. "Не виждам причина да не стане, а и то трябва да стане. Всеки площад трябва да стане сцена, да има концерти, да се лее музика, кината да се отворят, театрите да работят. Трябва да направим този град празничен", коментира министър Рашидов и допълни, че кметът Иван Тотев няма проблеми да се обажда за всичко, което трябва да се направи. "Стягаме се всички в държавата, работим екипно, подаваме си ръка и това е. Ще стане", обеща министърът.

И зарадва пловдивчани с още една новина - министерството се заема и с цялостния ремонт на гробницата в Старосел. По Нова година бе затворена заради срутване на могилата. По думите на главния секретар на Министерството на културата Стоян Стоянов, който също участва в дискусията, средствата, които са необходими за ремонта, са в размер на 360 хиляди лева. Парите ще бъдат отпуснати наведнъж и веднага след като спрат валежите и калта се отдръпне, ще започне работата по укрепването на гробницата и изграждането на дренажна система, за да не стават друг път подобни инциденти. Ремонтните дейности ще се правят така, че гробницата да не бъде дълго време затворена за туристи.

Пет предложения как България да се възползва от представянето си в Лувъра, за да привлече повече чужди туристи, представи от името на "Стандарт" главният редактор на вестника Славка Бозукова. И петте получиха подкрепата на министър Рашидов, кметовете и туристическия бизнес. "Ще се включим активно в организирането на седмицата на Чудесата в Париж и на пътуващата изложба из Европа", обеща почетният председател на БХРА Благой Рагин.

Рекламираме траките в метрото

Апелирам до всички, които милеят за България, да помогнат за рекламата на нашата изложба в Лувъра. Това заяви по време на дискусията Фани Брадинска, почетен консул на Франция в Пловдив. По думите й е добре станция "Лувър" в парижкото метро да бъде облепена с афиши и пана за българската изложба, но защо да няма такава реклама на всички станции в метрото. "Да направим така, че и слепият, и глухият да видят и чуят, че има такава страна като България. За България трябва да се чуе", каза Брадинска.

Имаме шанс, който не може да се купи с пари

Инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив

В света няма много музеи от мащабите на Лувъра. Затова да имаш възможност да излагаш в един такъв музей е нещо, което не може да се купи с пари. Няма реклама, която да даде този ефект, какъвто ще има изложбата. Огромен успех за България и огромен успех за Министерството на културата. А за мен като кмет на Пловдив радостното е, че една голяма част от експонатите в изложбата са от пловдивския археологически музей. Горди сме като пловдивчани и защото нашият град винаги е подкрепял и проучванията, и опазването, и експонирането на културно-историческото наследство. Затова за нас е важно дискусиите, които прави вестник "Стандарт", да получат обществено внимание. "Стандарт" са като апостоли на културния туризъм през последните пет години. А ние всички знаем, че по данните на Министерството на туризма от културен туризъм приходите са между 2 и 2,5%, което е крайно недостатъчно. От няколко години "Стандарт" се опитва да фокусира и заостри вниманието към тази част от възможностите за популяризиране на страната и за привличане на туристите.

Задължително изложбата на тракийските артефакти, която ще гостува в Лувъра, трябва да пътува в България, за да я видят повече хора.

Искаме на Мачу Пикчу да говорят за България

Поли Карастоянова, председател на комисията по култура в Народното събрание

България ще играе главна роля на културната сцена на Европа през следващите пет години. Започваме с Лувъра, през 2018 година е европейското председателство на България, а през 2019-а български град, Пловдив, е Европейска столица на културата. Затова се обединихме около идеята, че ни е нужна културна програма с цел да станем познаваеми и предпочитани като културна дестинация през следващите пет години. Искаме когато туристът е на Мачу Пикчу, да говори с приятелите си там за България, а не обратното. Културата е универсалната валута, чиято стойност непрекъснато се покачва и това ние трябва да използваме. Трябва да се замислим, ако Париж продава "Мона Лиза", какво продава Пловдив, какъв е националният бранд на България. Защото неуместно е да се твърди, че в България има нещо по-ценно от културата. Хотелите и ресторантите са само хардуерът на индустрията, истинската стойност е софтуерът - културно-историческото наследство. Личната ми цел е създаването на едно голямо министерство на културата и туризма, което ще работи като витрина за България.

Чакаме повече туристи след изложбата

Проф. Николай Овчаров, археолог

Преди 8 години в Париж имаше една друга изложба на тракийско изкуство. Тя беше в един малък, но много хубав частен музей. Тогава държавата се управляваше от правителството на Сергей Станишев. Изложбата мина много добре, при голям успех, но след като свърши, България си отчете само едно мероприятие. Въпреки че директорката на музея се обаждаше и казваше колко много са положителните отзиви във Франция за българската изложба, нищо след това не се случи. Това не бива да става с изложбата ни в Лувъра. Това е нашият шанс, това е примамката да докараме хората в България. Аз виждам в тази изложба най-мащабното събитие, което трябва да използваме, за да покажем нашата култура на света и да докараме хората у нас.

Да дадем клетва за историческата ни памет

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Да говорим за културно-историческо наследство в един от най-старите градове на Европа е привилегия. Съвременник на Троя и Микена, Пловдив е съхранил хилядолетни спомени. Тук всеки камък разказва легенди от миналото за траки, елини, римляни и кръстоносци. Затова неслучайно кампанията "Чудесата на България" за 2015 г. започва именно тук. В бъдещата Европейска столица на културата и в навечерието на най-голямото ни културно събитие - изложбата ни в Лувъра. Тази година отбелязваме своеобразен юбилей - 5 години "Чудесата на България". Гласуването за новите чудеса ще започне в края на април, освен за културно-историческа атракция и откритие, ще се гласува и за съкровище на България. Националният вот ще започне в края на април, а за финала ще има концерт-спектакъл на 19 ноември в зала 1 на НДК.

Опазването на културно-историческото наследство за мен е кауза. В последните дни с ужас наблюдавам как не чак толкова далеч от нас хора с чукове рушат паметници на културата. Мъже с бомби превръщат в прах историята, независимо, че по този начин не могат да я променят. Наследството от миналото няма цвят - нито етнически, нито политически. То е нашата памет. Затова всеки път, когато журналистът в мен трябва да отрази поредния вандалски акт в Ирак, българинът в мен дава клетва никога да не допусне нашата историческа памет - българската, да бъде изтрита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай