Да яхнеш вълната като Гришо

Да яхнеш вълната като Гришо | StandartNews.com

За 3 дни и 250 лева всеки може да стане сърфист

250 лева и 3-4 дни занимания стигат, за да станеш сърфист. В това могат са уверят всички летовници по родното море. Да се носиш на гребена на вълните върху парче дъска е страхотно преживяване. И в същото време не е толкова трудно. Миналото лято 27-годишният новозеландец Матю стана световен хит, след като научи своето двумесечно прасенце Зоро да кара сърф край Канбера. Е, щом свинята може, какво остава за човека, ще ви обясни всеки инструктор по родното Черноморие. Сърф манията вече е завладяла всички морски курорти, особено на юг. В момента между Обзор и Царево работят десет школи, които едва смогват да поемат наплива от кандидат-сърфисти. Най-многобройни са руснаците, които не жалят пари и време, за да яхнат вълните. Родните тийнейджъри също напират, особено след като и новият им кумир Григор Димитров показа във Фейсбук уменията си в сърфирането. Напливът не е случаен и си има логично обяснение, вещо обясняват капацитетите.

"Сърфът пак е на мода, защото се направиха много рационализации, изобретиха се нови материали за дъски, платната се олекотиха, произвеждат се вече по-широки дъски и самото каране, както и обучението вече е много по-лесно и приятно", разказва инструкторът Христо Христов, който е собственик на сърф училище "Екстрийм". Школата му е една от най-популярните по Южното Черноморие. Има обучителни бази в Равда, Обзор, Поморие и Царево. Заради огромния интерес инструкторите там са се научили да преподават на няколко езика. Как да се крепиш на дъската може да ти обяснят на английски, немски, полски и руски. Тарифите горе-долу са еднакви. Предлага се както групово, така и индивидуално обучение. В зависимост от вида цената варира от 200 до 280 лв. В нея освен уроците са включени още екипировката и оборудването. Курсът в група излиза най-евтино, но пък индивидуалните уроци гарантират по-добри резултати. За 4-5 дни обучение всеки може да се научи да кара сърф, кълнат се инструкторите. За най-талантливите и упоритите са достатъчни и само 3 дни.

"Шест часа обучителен курс, разпределени в няколко дни, са напълно достатъчни за начинаещ. Ние се съобразяваме със свободното време на кандидатите и можем да проведем курса за 3 до 5-6 дни, максимум една седмица. Всичко е индивидуално и зависи също от физическите възможности на човека", обяснява Христо Христов от "Естрийм".
Изпечените сърфисти пък могат да яхнат дъската срещу такса от 30 лв. на час. Цената може да скочи и двойно в зависимост от оборудването, което се избере. Удоволствието да пориш вълните с карбонова дъска излиза 60 лв. на час.

До Ахтопол е като в Хаваите

По Българското Черноморие се предлагат трите основни вида сърф - уейв сърф, кайт сърф и уиндсърф. Уейвът е познат сред маниаците още като "хавайски сърф". За него се изиска обаче висока и мощна вълна. Такива има край Ахтопол. Морето там прави най-големите вълни и затова феновете на екстремния сърф го предпочитат.
Сърф училища за начинаещи има още на къмпингите "Градина" и "Арапя". Най-запалените сърфисти пристигат на плажа със собствена екипировка. Оборудването струва средно между 1500 и 3000 лв.

Американец обязди 30-метрова

Американецът Гарет Макнамара претендира, че се е спускал по най-високата вълна в историята на сърфа. Той бе заснет по стената на 100-футова (над 30 метра) вълна край бреговете на Португалия. Екшънът се е разиграл в района на Назаре, където има 100-метрови скали. Комбинацията от мощен южен вятър и силни вълни, навлизащи в този подводен атлантически каньон, са изпитание и за най-щурите сърфисти.
Гарет е роден в Питсфийлд, щата Масачузетс, но когато е на 11 години, семейството му се мести на Хаваите.
Американецът е известен като пълна откачалка, опитвал се е да кара сърф дори в Аляска заради огромните вълни, предизвиквани от рухване в океана на късове от ледниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай