Д. Иванов: Партиите се възползват от контрабандата

Д. Иванов: Партиите се възползват от контрабандата | StandartNews.com

София. След 1989 г. всички управляващи партии са се възползвали от контрабандни канали, за да се финансират. "Парите са отивали за избори, за купуване на цигански гласове". Такава теза разви Димитър Иванов, бивш началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС пред ТВ7.

"Контрабанда има, откакто има държави, но това не е класическият тип. Това е скрит транзит, който е носил средства за държавата и е заобикалял забраните породени от Студената война. Резервната програма е каса, в която се събират пари от четирите най-успешни български компании и са се разпределяли при нужда вътре в държавата." Това поясни Димитър Иванов, но не скри, че освен контролираните канали има и такива, които са използвали България като транзитна зона за разпределение на незаконни субстанции.

Разследващият журналист Христо Христов обясни, че всичко започва още през 60-те години на миналия век и всичко се осъществява под контрола на ДС. "Системата е подсигурена, чрез резервна програма, дело на комунистическото ръководство, като през 80-те години контролът се осъществява от тогавашния министър на външната търговия Андрей Луканов", заяви Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай