Чудо в небето! Идва тройната Луна

На тази красива небесна конфигурация ще можем да се любуваме през нощта на 31 август

Чудо в небето! Идва тройната Луна | StandartNews.com

Синя Луна, пълна Луна и суперлуна – подобно явление рядко се случва, но на 31 август заедно с него ще сме свидетели и на истински бляскав небесен празник, съобщава "24 часа", като цитира физика от Института по астрономия при БАН и катедра “Астрономия” в Софийския университет Пенчо Маркишки.

“Тогава втората по големина планета в Слънчевата система - Сатурн, ще е над спътника ни, над тях ще се вижда най-голямата - Юпитер, а в края на нощта ще изгрява и Венера като Зорница”, обяснява Маркишки.

Според него на тази красива небесна конфигурация ще можем да се любуваме през нощта на 31 август в 4,35 ч.

Причините за вълнението по цял свят са няколко. Първо, движението на Луната около Земята е в овална форма и винаги има една точка - перигей, когато тя е най-близо до нас. Според НАСА в този момент, ако има и пълнолуние, тогава може да се използва терминът “суперлуна”. Обяснението е, че в този момент тя е много по-красива, по-блестяща и е по-голяма със 7%, защото е по-близо до нас.

“Разбира се, това трудно се забелязва с просто око”, отбелязва Маркишки.

Второ, август 2023 г. е един от редките месеци с  две пълнолуния – в неговото начало и в края. В такива случаи второто пълнолуние се нарича Синя Луна, което няма нищо общо с видимия цвят на Луната, уточнява физикът.

Трето, астрономи от цял свят твърдят, че такова съвпадение на събития, когато може да се наблюдава и красивият Сатурн в целия му блясък, изключително рядко се случва.

Не е могло нито през 2009 г., нито ще може през 2037 г., когато се очаква Луната да е още по-близо до Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай