Понеделник,

Чудо се появи три години след пожара в Нотр Дам

От: стандарт -
1295
Чудо се появи три години след пожара в Нотр Дам
A
A
A

Чудо изникна точно три години след ужасните пламъци, обгорили катедралата "Нотр Дам"

При археологически разкопки под нея е открито изключително съкровище от статуи, скулптури, гробници и парчета от оригинален параван, датирани от XIII век.

Находката включва няколко древни гробници от Средновековието и оловен саркофаг с форма на тяло, заровен в сърцето на опустошения от пожар паметник под пода на кръстовището на трансепта, пише в. "Гардиън".

Френските експерти определиха откритието като "необикновено и емоционално".

"Открихме всички тези богатства само на 10-15 см под подовите плочи. Това беше напълно неочаквано. Имаше изключителни парчета, документиращи историята на паметника", казва Кристоф Бесние, който ръководи научния екип за разкопките."

Това беше емоционален момент. Изведнъж се оказа, че разполагаме с няколкостотин парчета - от малки фрагменти до големи блокове, включително скулптирани ръце, крака, лица, архитектурни украси и растения. Някои от парчетата все още бяха оцветени."Досега са останали само няколко парчета от оригиналния параван на Нотр Дам - богато украсена преграда между олтара и наоса, която е отделяла духовенството и хора от паството. Някои от тях се намират в складовете на катедралата, а други са изложени в Лувъра. В католическите църкви повечето от тях са премахнати по време на Контрареформацията през XVI и XVII век.

Останалата част от родата на "Нотр Дам" изглежда е била грижливо погребана под пода на катедралата по време на реставрацията на сградата от Еужен Виолет льо Дюк - който добавя кулата - в средата на XIX в.Една от най-необикновените части е непокътната скулптура на глава на мъж, за която се смята, че е изображение на Исус, издялана от камък. Друг блок от паравана, за който се смята, че датира от XIII в., показва паметник в готически стил.

Експертите смятат, че оловният саркофаг може да съдържа тялото на висш църковен служител, вероятно датиращ от XIV век. Въведена в ковчега камера е открила растителни остатъци под главата на починалия заедно с коса и фрагменти от плат, но не е имало плочка, която да идентифицира обитателя.

 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички