Човек на Хитлер описва разгрома

Човек на Хитлер описва разгрома | StandartNews.com

Паул Керел представя немския поглед за битките от Смоленск до Сталинград

За Втората световна война са изписани куп книги. Сред най-четените обаче е хрониката за битките на Източния фронт през 1941-1943 година, написана от Паул Керел. Под това име всъщност се крие верният служител на Хитлер Паул Карл Шмит, началник на отдела по печата към райхминистерството на външните работи. Той отговаря и за списание "Сигнал" на Вермахта, което публикува материали на военните кореспонденти от фронта. Точно разказите на войниците и офицерите от окопите са източниците на Паул Керел в написването на "Непознатата операция "Барбароса".

Авторът представя всяка бойна операция като сбор от различни гледни точки. Без патос и фанфари разбираме преживяното от фелдмаршала до простия войник. Карел сблъсква репортажите на германците с тези на пленените съветски командири и бойци. Истината за живота и смъртта в най-жестоката световна война е поднесена с впечатляващи детайли. Хрониката започва с началния час на нахлуването в СССР на немската армия на 22 юни 1941 г. и завършва с капитулацията на най-мощната армия на Вермахта край Сталинград.

Хималаите осмислят не един живот

Данка Пергелова е осъществила една своя мечта и така е осмислила живота си. "Няма значение колко са високи мечтите ти, споделя тя, важното е да ги има. А нейната мечта действително е висока - Хималаите. "От тях винаги й витаела мистика. Далечни и непознати, изкусителни и отблъскващи, те са величието и крушението на дръзналите да осъществят мечтите си, да навлязат в зоната на смъртта и да оповестят триумфа на човешкия дух", развълнувано реди авторката. И продължава: От мига, в който ме допуснаха до себе си, разчиствайки облаците над Еверест и разкривайки митичната стълба към небето, аз ги чувствам все по-близки и примамливи. Пергелова се надява Хималаите да станат по-близки и на нейните читатели.

Леа Коен с крими роман

През 2013 г. бивша актриса е открита мъртва в собствения й апартамент. Няколко дни по-късно един млад издател получава първия от серия анонимни ръкописи. Общото между тези своеобразни дневници е, че в тях се споменава кабаретната звезда Естел Бергер, безследно изчезнала през 1943 г. В крими сюжета, заплитан умело от Леа Коен, участват известни лица от годините на Втората световна война като съпрузите Филови, Бекерле, принц Кирил, Алберт Гьоринг, цар Борис Трети. Авторката убедително навлиза чрез тях в нашата съвременност, за да разплете сложна верига от извършени някога престъпления.

Матрикант или как да оцелеем

Светът през XXI век е разделно време. Епоха, в която икономическата и финансовата криза чертаят безперспективност и обреченост у хората. Единствената надежда на човечеството е чудодеен, революционен пробив в науката, който ще спаси изчерпването на така необходимите ресурси от храна и енергия, и ще гарантира оцеляването ни.

Боксът е като литературата

Не си мислете, че героите на Палми Ранчев от новия му сборник с разкази се качват на ринга, почват да се млатят и побеждава този, който издържа повече на бой. Според Митко Новков, за Палми боксът се оказва като литературата, защото и тя е талант, техника и усилна работа. Героите му, твърди Новков, танцуват върху ринга на живота, за да ни покажат, че когато човек е човек, няма значение дали е с боксови ръкавици, или - не.

Нека ви разкажем за Хорхе

Стойо Вартоломеев

Традиционно нашите гости от света, писателите, които каним в България, ги водим на вечеря в типично български заведения, с българска кухня и програма. Това обикновено им харесва. Запознават се с националните ястия и българския фолклор. При Хорхе Букай се получи нещо повече от харесване. Още на първата вечеря забелязахме, че той с любопитство следеше програмата, весело си почукваше с пръсти по масата, а на лицето му грееше възхитителна усмивка. Тогава сподели, че се интересува от фолклора на различните държави и че в него открива различни черти от националния характер. Истински бяхме учудени обаче, когато на поканата да играем българско хоро той лесно се съгласи и влезе бързо в ритъма. Върна се на масата потен, но доволен.

След малко по микрофоните обявиха, че специален гост на заведението е световноизвестният аржентински писател Хорхе Букай! Той стана и се поклони. В този момент се чу един истеричен женски вик: "Хорхе, това ти ли си?". Оказа се на млада дама от съседната маса, която празнуваше рожден ден, а на хорото е играла до Хорхе, без да знае това. За нея това беше уникално. Дамата се втурна към нашата маса, дойде пред Хорхе, падна на колене и му целуна ръка! Всички бяхме онемели, защото рядко се случва да ставаме свидетели на подобна сцена. Почит и уважение към един писател, неподправена реакция на една от неговите почитателки. Сцената приключи още по-щастливо - подарихме на рожденичката книга с автограф от Хорхе, а по стар български обичай от съседната маса се засилиха няколко бутилки към нашата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай