Чиновници в афера за 30 милиона (обзор)

На Ончо, Купъра и Гембъла подпомагали общински служители

Чиновници в афера за 30 милиона (обзор) | StandartNews.com

София. Удар само за 24 часа бе нанесен на три организирани престъпни групи, занимаващи се с данъчни измами за над 30 млн. лева, източени от бюджета през изминалата година. В ареста са 11 души от общо 27 задържани. Основната дейност на групите е била търговия със захар, сухо мляко, петролни продукти и автомобилни гуми. Схемата, при която са действали, е класическа за източването на ДДС. Осъществявана е с фиктивни сделки по документи, след което е искано възстановяване на средствата и ползване на пълен данъчен кредит.

 

Групите макар и да са действали отделно, са свързани помежду си чрез третата банда, която ги е снабдявала с фалшиви фактури. "Схемата е много интересна. Взаимовръзката между фирмите е на принципа на пипалото. Едно лице е една глава отгоре с много пипала. Именно поради тази причина са образувани три досъдебни производства, като насоките са различни - горива, захар, сухо мляко, гуми. Схемата е по-позната като "липсващ търговец" - фирмата, която дава началото на стокооборота, която създава приходността на извършената сделка, която не е реална и после на по-горни нива се дават фактурите", обясни зам. апелативният спецпрокурор Николай Найденов. Акцията е проведена съвместно между специализираната прокуратура и ДАНС. Претърсени са над 50 адреса в София, Видин, Пловдив, Стара Загора и Велинград.

 

Иззети са редица документи, печати, компютърни конфигурации и тефтери с реалните баланси на фирмите. Разпитани са 40 свидетели, като част от задържаните също са склонили да сътрудничат на разследващите. "Много от свидетелите дават показанията, които, нека така да се изразя, много добре обслужват обвинението", коментира прокурор Найденов. Схемата е била подпомагана от общински чиновници, които обаче не са сред задържаните. "По всяка вероятност в престъпленията дейно участие са имали и служители от НАП, но това предстои да се уточнява от разследването", заяви шефката на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Сред задържаните са Хованес Манукян - Ончо, който е сочен за мозъка на схемата, и познатите от акция "Недосегаемите 3" Атанас Димов - Купъра и партньорът му Светослав Стамов - Гембъла. Последните двама бяха разследвани преди време покрай знаковата МВР акция, по източването на ДДС от месо и месни продукти, а търговията с петрол се смяташе за легално прикритие на дейността им. Този път е установено, че и по това направление са извършвани далавери. Манукян пък беше арестуван преди 3 години в друга знакова операция - "Вносителите".

 

Той прекара година в ареста по обвинение за неплатено ДДС от търговия със захар. Разследващите обаче категорично отрекоха за връзка между тези операции и обиските в Общинска банка и Столична община от четвъртък. "Ще наблюдаваме участието на държавни и общински служители, без които тези хора не са могли да правят това, което са правили досега", подчерта прокурор Найденов. По-късно стана ясно, че в четвъртък вечер са били претърсени офисите на "Груп Ойл Петролиум 2011" ЕООД на бул. "Черни връх" 92. Дружеството се води еднолична собственост на 64-годишната Маргарита Рангелова. Фирмата има данъчно акцизен склад в София, за който се твърди, че е експлоатиран от участниците в схемата. Възрастната дама вероятно е използвана като бушон, твърдят разследващи. Интересното е, че тя е наемател на цялата сграда от 770 кв. м. Според финансовия отчет оборотът на компанията е над 2 млн. лв. от продажба на течни горива през 2012 г. Дружеството има да получава над 1.339 млн. лв. от контрагенти.

 

Общо през сметките й само за 2012 г. са минали над 11 млн. лв. Втори данъчен акцизен склад, ползван от уличената в измами група, е действал във Велинград. Именно от тази петролна база е продавано гориво за няколко милиона лева към фирми бушони, предимно собственост на неграмотни роми, които няма как да платят ДДС. Фиктивната търговия с гуми за автомобили се е извършвала на територията на завода "Баба Вида" във Видин, а сухото мляко и захарта са въртели фирми от Пловдив и Стара Загора. От прокуратурата обясниха, че макар и разследването да е фокусирано върху дейността на групите през последната година, са били открити и фактури от предишен период. "Най-голямата находка е гараж в София, където са намерени множество фактури на организираните престъпни групи. Те снабдявали фирмите с официални документи с невярно съдържание. В акцията бяха ангажирани над 50 екипа", допълни спецпрокурорката Попова. Разследващите бяха категорични, че фирмите, извършвали данъчни измами, нямат общо с политици.

 

"Вносителите" цикли в спецсъда

 

Знаковата операция на МВР "Вносителите", която бе проведена през 2011 година за избягване на плащането на ДДС при търговия със захар, все още не е реализирана пред Темида. Делото е спряно в Специализирания наказателен съд заради процедура само година след като му бе даден ход и не е ясно кога отново ще бъде подновено. Броят на свидетелите, които трябва да се явят в съдебната зала по казуса, е достоен за рекордите на "Гинес" - 640 души. Основният подсъдим 42-годишният пловдивски бизнесмен Хованес Манукян - Ончо отрече всички обвинения. Миналата година срещу него бе заведено друго дело за контрабанда на горива, което обаче приключи с оправдателна присъда. След прекъсването на процеса по захарната афера падна забраната, която бе наложена на Ончо и другите 17 обвиняеми да напускат страната. Справката сочи, че след това той многократно е пътувал в чужбина, но не е оставал за дълго и се е връщал. Освен с търговия със захар Ончо притежава и бензиностанция на ул. "Рогашко шосе" в Пловдив. При акцията "Вносителите" от МВР оповестиха, че са откраднати 30 млн. лева ДДС от държавата през 2010 г. Според прокуратурата при вноса на суровината от Гърция дължимият ДДС е стопяван с различни престъпни схеми. Манукян нашумя след ареста си с това, че е прехвърлил акциите на фирмата "Ексон корпорейшън" на клошаря Стоил Николов. Днес акционерното дружество дължи 21 млн. лв. на държавата.

 

"Недосегаемите" 3 рекетирали търговци

 

Заловените при МВР акцията "Недосегаемите 3" през 2011 г. Гембъла и Купъра са рекетирали търговци на месо. Те принуждавали големи вносители на месни продукти да работят през техни фирми, за да спестят ДДС. Ако някой се опънел, го изнудвали. Гембъла е арестуван в офис на бул. "Черни връх", а Купъра на бул. "Джеймс Баучър" в столицата. Доказателствата срещу двамата и още шестима от групата им обаче не стигнаха, за да започне наказателно дело.

 

Дадоха на прокурор акцията в общината

 

Целта на акциите на МВР в Столична община и Общинска банка се пази в абсолютна тайна. От държавното обвинение обясниха единствено, че става въпрос за защита на финансите на двете институции. "Никаква информация за акциите в четвъртък не можем да предоставим. В прокуратурата също не е предоставена информация по тези случаи", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. От думите й стана ясно, че все пак случаят е поет от градските обвинители. "Приоритет на Софийската градска прокуратура е тайната на разследването. Това е, за да се гарантира успехът. Затова на този етап никаква информация не можем да предоставим", подчерта Арнаудова. На въпрос каква е тайната, щом действията са били толкова публични, прокурорката отбеляза, че щом в момента се задава този въпрос, очевидно медиите не знаят и тайната е запазена.

 

Прилича ми на "Костинброд 2"

 

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

 

Акцията в Столична община ми прилича на "Костинброд 2", абсолютна провокация. Но когато стигнат до извършено престъпление, да повдигнат обвинение. Не случайно казах, че от това, което се случва с Цветанов, някои ще си изведат поуки, а те не си изваждат. Някои публични акции, които бяха проведени с предварително издадени присъди, се отразиха лошо и на него, и на партията, на всички и бяха неправилни.

 

МВР не е преигравало

 

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи

 

Действията, които сме предприели, са абсолютно необходими и резонни за операцията в Столична община. За всичко, което е предприето по случая, имаме достатъчно сериозни основания. Мисля, че една дискусия във вътрешната комисия на парламента би била много удачна. Тогава всички народни представители, които са членове на комисията, ще се убедят, че действията, които сме предприели, са абсолютно необходими и резонни. Друг е въпросът защо по много от сигналите не е работено до момента. Има досъдебно производство и постановление на прокуратурата, което ние изпълняваме. Защо точно е преценено да бъде така - това вече е въпрос, който са изяснили колегите и в хода на досъдебното производство, и при обсъждане на съответната акция. Това не е единична практика при такива операции. Единствено наблюдаващият прокурор може да прецени и да разреши предоставяне на информация по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай