Честит празник, българи!

Честит празник, българи! | StandartNews.com

Рокери с шествия за Освобождението, оперен ас пее химна

Честит празник, българи! На 3 март 1878 г. в Сан Стефано, тогава малко рибарско селце близо до Истанбул, е подписан предварителен мирен договор между Русия и Османската империя. Той слага край на руско-турската война и урежда статута на новообразуваната българска държава.

Трети март е един от най-важните български празници. Тогава България празнува освобождението на родината от петвековното османско робство. Празникът се отбелязва за първи път на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор". От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Под това име се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г., както и със заменилия го Закон за празниците и неделната почивка от 1911 г. (в сила до октомври 1951 г, когато е отменен с Кодекса на труда).

По нов стил 3 март зачпова да се чества от 1917 г. , след въвеждането в България през 1916 г. на Григорианския календар. Денят на освобождението на България от османско иго е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г. Денят е избран за национален празник на България, защото тогава за първи път българските земи се споменават и като политически аргумент.

Честванията в страната

С десетки възстановки, рокерски шествия и поход днес в цялата страна ще бъде честван 3 март. Във Велики Преслав ще се стекат групи от цялата страна, които ще покажат "на живо" боевете за освобождението на старата българска столица. В Провадия пък Добричкият военноисторически клуб ще пресъздаде посрещането на руските войски в града. Добричките възстановчици ще минат в строеви марш по централните улици на града и ще застанат като почетен караул по време на панихидата в памет на загиналите за свободата на България.

Предмети от опълчението и варене на чай в самовар с армейски ботуш ще покажат пък членовете на великотърновския клуб "Традиция". И тази година Музеят на открито по случай Националния празник ще е разположен до Паметник "Майка България". Там посетителите ще могат да видят въоръжението на турската армия, на руската армия и на опълчението, както и предмети от бита - канчета, котелки, раници, тежки зимни униформи и други.

Солистът на Националния музикален театър "Стефан Македонски" Христо Сарафов ще изпее българския химн на Трети март в Силистра. Ансамбъл "Българе" пък ще забавлява врачани по покана на кметството.

Цачева до Плевнелиев и генерали на жълтите павета

Парламентарната шефка Цецка Цачева ще присъства на традиционната церемония по издигане на националния флаг и полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в София. Там ще бъдат и президентът Росен Плевнелиев, както и министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Час по-рано Негово Светейшество патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод националния празник.

Тържествената заря-проверка пък ще се проведе вечерта от 18,30 ч на пл. "Народно събрание" в столицата. Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на българската армия. Там ще бъде и Цецка Цачева, депутати и министри. От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием, даван от държавния глава.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пък вече отпразнува празника в Ларкудиа де Креспин, Испания, заедно с българската общност там.

340 воини пазят Самарското знаме

Българският трибагреник ще "прегърне" гранитния обелиск на Самарското знаме в мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" в деня на Националния празник. Това е една от изненадите на празничната инициатива за 3 март "За свободата... Да развеем българското знаме!", издадоха част от сценария инициаторите.

Общо 340 воини от Старозагорската 2-ра механизирана бригада ще бъдат вярната стража на 300-метровия националния трикольор до легендарния хълм Чадър могила над града. Тук през лятото на 1877 г. българското опълчение и паметното Самарското знаме получават първото си бойно кръщение в кървавата битка за Стара Загора и свободата на Отечеството.
Колоната, предвождана от военния духов оркестър, конницата на прабългарската школа "Багатур", следовниците от патриотичния клуб "Традиция" в опълченски униформи, ръководителите на града и областта, граждани, ученици, ще измине пеша 3-те км до заветния хълм. Тук българският трибагреник ще се развее по стъпалата на монумента, а част от него ще увие и обелиска на Самарското знаме.

15 групи младежи от различни училища сами са се организирали и ще предвождат в шпалир огромния трибагреник в похода на свободата до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

137 гайдари свирят край морето

137 гайдари ще засвирят днес във Варна в чест на 137-годишнината от Освобождението на България. Кулминацията на празника ще бъде до езерото в Детския кът в Морската градина малко преди обяд. Когато засвирят гайди и тъпани, ще се извие и голямо хоро в кръг около цялото езеро като култ към Слънцето, а в средата на празнуващите варненци ще се наредят гайдарите. Сред тях ще бъдат възпитаниците на гайдарския състав "Диньо Маринов", от Националното училище по изкуства "Добри Христов" и др. Хорото ще поведат малчуганите от детски танцов състав "Искра". По стара българска традиция хората са се хващали, за да покажат единство. Слънцето е било основното божество на повечето древни народи включително и прабългарите.

За тези, които искат да се пренесат два века назад по време на славните години от Освобождението на България, ще има специален кът и всеки може да си направи снимка с хайдушки ямурлук, четническа униформа или национална носия. Фотографирането за спомен е безплатно.

Красавици раздават трикольори

1000 национална флага ще подарят на жители на Кюстендил 12 красавици в Деня на Освобождението на България от османско владичество. Момичетата ще са участнички в традиционния общински конкурс "Девойка Кюстендилска пролет-2015". Те бяха избрани на кастинг между 21 претендентки в началото на февруари, а конкурсът за най-красива кюстендилка тази пролет ще бъде на 20 март.

В Смолян откриват паметник на руски генерал

Бронзов барелеф на генерал Пьотр Черевин ще бъде тържествено открит и осветен на 3 март, в чест на 137-та годишнина от Освобождението. Средствата за паметника са дарения от родопчани и смолянски фирми, а инициативата се осъществява със съдействието на община Смолян.

Бюстът ще бъде монтиран на мястото, където населението на тогавашното село Устово, днешен квартал на Смолян, посрещна руските войски на 17 януари 1878 г. Там се създава и първото българско управление, което работи до Берлинския договор, ревизирал сключения Сан Стефански договор.

БДЖ пусна още вагони, спират тирове за ден

БДЖ увеличи с допълнителни вагони 114 влака по време на празничните дни. Те ще се движат до 4 март включително. Така допълнителните места по най-натоварените влакови маршрути са около 9000. Освен това в полза на пътуващите БДЖ традиционно дава отстъпки при закупуване на билети за отиване и връщане - намаленията са от 10% до 30% от редовната цена на билета.

Заради усиления трафик по пътищата пък е забранено движението на тирове по магистралите на 3 март следобед. Временната организация в движението не важи за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти, живи животни и опасни товари. Ограниченията са от 14.00 до 20.00 часа на 3 март. Те няма да важат за участъка от АМ "Марица" между Харманли и ГКПП "Капитан Андреево", където още на 2 март се изви близо 10 км опашка от тирове. Толкова дълга бе и колоната от другата страна на българо-турската граница при "Капъкуле". Според турските власти проблемите идват от все още ремонтиращия се пункт при "Капитан Андреево".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай