БСП-София предлага "водни помощи" за бедни

БСП-София предлага "водни помощи" за бедни  | StandartNews.com


Политическата група на БСП Лява България в СОС ще поиска "водни помощи" за бедните домакинства в София. След промените от 31.07.2015г. на § 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за регулиране на В и К услугите (ЗРВКУ) „Социалната поносимост на цената на В и К услугите е налице в случаите, когато тяхната стойност, определена на база минималното месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м на едно лице, не надхвърля 2.5 % от средния месечен доход на домакинство в съответния район, обясняват социалистите.

Очевидно е, че за част от домакинствата в София, тази социалната поносимост е надхвърлена, става ясно от позицията на червените в СОС. В страните от ЕС се прилага широк набор от мерки за подпомагане на потребителите на В и К услуги, като във всяка страна съществува повече от един механизъм за водно подпомагане. Най-разпространената практика е предоставяне на финансова помощ за лица и домакинства с ниски доходи.

Ето защо, съветниците от БСП Лява България предлагат да се създаде Фонд за подпомагане на социално слаби лица и семейства с „водни" помощи, по подобие на енергийните такива, дават пример съветниците от БСП. „Водните" помощи ще се изплащат само на лица и домакинства, които са изрядни клиенти на „Софийска вода".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай