Брендо дим да го няма

Брендо дим да го няма | StandartNews.com

Институциите си прехвърлят един на друг отговорността кой следи подсъдимите

Никой не знае къде се намира бизнесменът Евелин Банев-Брендо. Според информация на "Дневник" той е напуснал страната ни преди 3 месеца. В момента Брендо е с мярка за неотклонение "подписка" и забрана да напуска страната, която е от лятото на миналата година. Банев бе оправдан от Софийския апелативен съд на 11 юли 2014 г. по дело за организиране на организирана престъпна група за пране на 21 млн. лв. Присъдата се обжалва пред Върховния касационен съд, но заседание по делото още не е насрочено. "Не е работа на прокуратурата да следи изпълнението на мярката, а на съда, който я е наложил", коментираха днес от Върховна касационна прокуратура. От съда казаха, че подписка означава, че Брендо трябва да се подписва в поделение на МВР. От вътрешното ведомство обаче обясниха, че не е работа на МВР да следи за изпълнението на мярката за неотклонение.

"С подписа си Евелин Банев е удостоверил, че ще уведоми надлежния орган, ако промени домашния си адрес, в случая Софийския апелативен съд. Той ще бъде обявен за издирване, ако някой го обяви за изчезнал - прокуратурата, ако не се яви за процесуални действия в хода на досъдебно производство, или съдът - за насрочено дело. Едва тогава МВР ще започне да го издирва. Ние дори не може да изпратим патрул да види дали Брендо е у дома, защото нямаме такива правомощия", коментираха още от МВР.

В същото време Гранична полиция проверява минимален брой граждани на ЕС на границите по метода анализ на риска при напускане на пределите на страната. "Нямаме информация Брендо да е напуснал страната", заяви пък директорът на СДВР Младен Маринов. Адвокатката на Брендо Ина Лулчева коментира, че не знае къде е клиентът й.

В Италия получи 20 години затвор

Евелин Банев-Брендо е очакван от съдебните системи в Италия и Румъния. Той бе осъден на две инстанции в Италия на 20 години затвор по обвинение, че е ръководител на международна група за трафик на кокаин. И бе признат за виновен, че в периода 2006-2008 г. е финансирал кораби и екипажи, които доставили 6 тона кокаин от Южна Америка до Милано, както и край испански и португалски брегове и в открито море. Според местната полиция по тези канали Банев и съучастниците му прекарвали по 40 тона кокаин годишно. Италианските власти бяха върнали Брендо на България за целите на висящото срещу него и негови роднини дело за пране на пари в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай