Божественото кафе! 12 доказани ползи

Какво трябва да знаем за черната напитка

Божественото кафе! 12 доказани ползи | StandartNews.com

Кафето – за и против. Спорът е толкова стар, колкото и самата напитка. Ако обожавате черната напитка, знайте, че има достатъчно доказателства за полезните й ефекти. При много хора при определени условия кафето играе ролята на стимулатор и антидепресант.

Британски специалисти изброиха пред Би Би Си 12 полезни свойства на кафето.

1. Настроението и общото здравословно състояние се повишата от 1-2 чаши кафе дневно. Това се дължи на допамина. Допаминът е веществото, което е отговорно за нашето привикване с употребата на кафе. Специалистите обаче предупреждават, че повече от 2 чаши кафе на ден ще ви докара по-лесни пристъпи на паника.

2. Консуматорите на кафе имат по-малки шансове да се разболеят от рак на кожата. Кофеинът се използва в козметиката. Лосионите за тяло, които съдържат екстракт от кофеин и зелен чай, намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

3. Хората, които не обичат да пият кафе, са заплашени в по-голяма степен от болестта на Паркинсон.

4. Кафето е богато на антиоксиданти.

5. Кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. Дори е установено, че в подобни ситуации черната напитка имат по-ефективно действие дори от аспирина.

6. Кафето не нарушава сърдечната дейност. Тази заблуда беше развенчана. 4-5 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към различните сърдечно-съдови заболявания, твърди най-новото изследване.

7. Кафето действа положително на паметта. Установено е, че хората след 60 години по-малко страдат от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.

8. Кафето подобрява и кратковременната памет. Най-вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.

9. Кафето не предизвиква хипертония. При употреба на 1-2 чаши от хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не се наблюдава при тези хора, които пият редовно кафе. Най-вероятно заради привикването.

10. При определени ситуации кафето е полезно дори за децата. Преди 11 години бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата в случай на внезапно спиране.

11. Кафето може да намали посещенията при стоматолог. Но трябва да се пие често без захар и мляко. В печените зърна се съдържа бактерията Streptococcus mutans, която причинява образуване на кариеси.

12. Кафето се съчетава добре с алкохола. Любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб. Това е доказано!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай