Бомбата в забоите е със закъснител

Ако държавата не поеме борчовете на НЕК, ще има бунтове, плашат синдикалисти

Бомбата в забоите е със закъснител | StandartNews.com

Бургас. Миньорите от бургаския рудник "Черно море" не са свили знамената. Те плашат с протести и на жълтите павета, ако проблемът с хроничното забавяне на заплатите им не намери решение.

След като вдигнаха 17-часова стачка под земята, късно в сряда те получиха парите си за август плюс аванс от 300 лв. за септември. Това стана след намеса на енергийния министър Драгомир Стойнев, който се разпореди НЕК да преведе половин милион лева. На първо време това укроти страстите и вчера първа смяна започна нормално работа.

В рудниците са заложени толкова бомби, че никой не е сигурен кога пак ще увиснем без пари. Това твърдят бургаските миньори заради забатачените проблеми във въгледобива и въобще в енергетиката. Синдикатите и ръководството на рудника също са наясно, че драмата със заплатите може да се повтори още следващия месец. Въпреки всичко вчера те започнаха преговори за преразглеждане на размера на възнагражденията. През май след тежки месеци на свито производство шефовете орязаха заплатите в рудника с 30-40%. След като близо година въглекопачите са ги получавали със закъснение и на части.

Сега се надяват да договорят леко увеличение, така че поне малко да се доближат до предишните си възнаграждения.
В същото време за разрешаване на неволите на мината е въвлечен и областният управител на Бургас Павел Маринов. Тези дни той трябва да се срещне с министър Стойнев, за да дискутира ябълката на раздора - длъжника НЕК. Държавната компания е натрупала 1.5 млн. лв. задължения към "Топлофикация Сливен", която работи с въглищата от мини "Черно море". И затова от своя страна дължи пари на мината. Собственикът на топлофикацията и на рудника е един и същ - енергийният бос Христо Ковачки.

Подобна междуфирмена задлъжнялост накара преди месец и миньорите от "Открит въгледобив" да излязат на протест, защото ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Перник" нямаха пари да платят за доставените въглища.
Областният управител на Бургас Маринов вече има конкретно предложение: средствата, които НЕК отпуска до енергийните дружества за погасяване на задълженията си, да се разпределят не пропорционално, както е сега, а диференцирано. Което ще рече - съобразено със социалната тежест на всяко енергийно дружество в икономика. По този начин се целяло да се опази и подпомогне българското производство и да се гарантират работните места. "Сега в мина "Черно море" работят близо 520 души, което го прави едно от големите предприятия в региона. Евентуално закриване или дори временно спиране на рудника означава истинска социална бомба", признава страховете си Маринов.
Оптимизъм за по-високи заплати миньорите черпят от намеренията на ръководството съвсем скоро в мината да се разкрие нов фронт, който да натовари въгледобива. За да стане това обаче, трябват инвестиции. Трудно е обаче да се обясни откъде ще дойдат парите, след като НЕК не се разплаща.

В същото време синдикати и ръководство умуват за други начини за осигуряване на пари. Например чрез привличане на допълнителни средства от различни фондове, предназначени за развитие на човешките ресурси и подобряване на условия на труд и безопасност. Или привличане на целеви инвестиции за технологична модернизация.
Въпросът обаче не е в активността или бездействието на който и да е работодател в енергетиката, а в изпадналата във фактически фалит Национална електрическа компания. А "Топлофикация Сливен" е най-малкият й проблем. Държавната компания е задлъжняла с над 1 млрд. лв. и то към всички ТЕЦ-ове и топлофикации в страната, включително и към АЕЦ "Козлодуй".

Както и да завършат преговорите между миньорите и ръководството от мина "Черно море", проблемът остава отворен.
Синдикатите отдавна предупреждават, че в енергетиката цъка бомба, която още тази зима ще избухне и ще доведе до непредвидими последствия - затваряне на предприятия, хиляди без работа, режим на ток и парно. Затова те настояват час по-скоро дългът на НЕК да бъде отписан и прехвърлен на държавата. А политиците да решат откъде ще търсят парите за погасяването му, защото те са виновни за положението, в което е изпаднала държавната компания. "Ние искаме, проблемът е техен. Ако не се оправят, взимаме лопатите." Така формулира ситуацията шефът на миньорския синдикат към КНСБ Валентин Вълчев.

Пълзят 50 м до галерията

Нередовното изплащане на заплатите не е единственият проблем на работниците от рудник "Черно море" в Бургас. Пред Нова ТВ вчера миньорите се оплакаха и от лошите условия, в които им се налага да работят ежедневно. Протестиращите допуснаха само камерата на частната телевизия в галериите. Миньорите разказаха, че, за да стигнат до работното си място, всеки ден те слизат поне 250 м надолу в земята. След това ходят пеш в продължение на 3 км. А за да влязат в галерията, пълзят още 50 м. "Диаметърът на самата галерия е около 1 м, на места 80 см, дори 50 см. Понякога през нея ни се налага да вкарваме дървета, дълги по 4 м", сподели пред Нова ТВ Сюлейман, един от протестиращите миньори.

"Мариците" чакат близо 200 милиона

В момента НЕК дължи стотици милиони лева на редица държавни и частни предприятия у нас. Дълговете се натрупаха предимно заради дисбалансите в електроенергетиката от последните няколко години и нарушаването на много от паричните потоци между различните фирми. Това стана ясно и на изслушването на държавните и частните предприятия в района "Марица-изток" от депутатите от парламентарната Комисия по енергетика в сряда. Оказва се, че около 60 млн. лв. има да взима държавната ТЕЦ "Марица- изток 2" от НЕК и все още 100% дъщерната й ЕСО. Над 130 млн. лв. пък двете компании дължат към момента на частната ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". Вероятно сериозни суми има да взима и другата американска централа в района - "Ей И Ес Гълъбово". Оттам обаче засега не съобщават дължи ли им НЕК пари и колко са те. Отделно АЕЦ "Козлодуй" също има да получава пари от обществения доставчик. Същото важи и за част от топлофикациите, които чрез когенерациите си произвеждат ток, който НЕК изкупува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай