Български град стана номер едно! Чужденците полудяха

Защо тук се събират дигиталните номади

Български град стана номер едно! Чужденците полудяха | StandartNews.com

Сайтът на обществената британска телевизия Би Би Си публикува специална статия за български град в секцията си за пътувания TRAVEL. Авторът ѝ Аластър Гил описва атмосферата в него, която сякаш пренася в предходни десетилетия, но и впечатлява с красивата си природа.

Темата обаче е друга – как Банско  се превръща в новия притегателен център за дигиталните номади от цял свят, като сред ключовите роли за това е тази на известен фестивал, който се провежда от 2020 г., но и на общността, която постепенно се изгражда, пише Блиц.

Пристигайки в Банско за първи път, може да имате усещането, че сте се пренесли в една „по-обикновена“ епоха. Щъркели гнездят на телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълковите дървета в ъглите на улиците, а роми с каруци препускат по пътя, теглени от коне. Над червените покриви и боровите склонове се издигат мраморните върхове на Пирин планина в Югозападна България - надвисвайки над града и неговите ски зони като разперени криле на приклекнал дракон.

В един топъл ден това лято повече от 700 предприемачи и хора със свободни професии препълват кафенетата на този провинциален град с население от 10 000 души, а езици от иврит до японски изпълват въздуха.

В сграда на централния площад млад германец възхвалява достойнствата на четиричасовата работна седмица в препълнена зала, докато в местния парк стотици дигитални номади гледат своите връстници да говорят по теми, вариращи от AI и мрежови стратегии до здравни съвети. Вечерта посетителите на фестивала танцуват и пият в бар на открито.

При четвъртото си издание Bansko Nomad Fest се превърща от малко събитие в най-големия в света ежегоден празник на дигиталния номадски живот. Това едноседмично джамборе с десетки предавани на живо разговори, групови вечери и дейности като партита с огън и рафтинг, всички те организирани от малка армия от доброволци.

Увеличаващият се брой на дигиталните номади в Банско е най-видим по време на фестивала, но това е само половината от историята. Според сайта Nomad List градът е „най-постоянно растящият център за дистанционна работа“ в света през последните пет години. От 2018 г. той е нараснал с 231% - повече от Варшава, Мадрид и любимия на технологичните медии Талин.

Последните статистики показват, че всеки месец Банско приютява повече от 300 души, които работят дистанционно, като през ски сезона хората в града за значително повече.

“Това, което наистина отличава Банско, е колко спокойна, дружелюбна и гостоприемна е общността тук“, коментира Камил Поаре, френски маркетинг мениджър, който пристига с партньора си в градчето през 2018 г.

„Всеки си път си припомняме това, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме отново в социалния живот на града“, казва още той.

Многообразието на социалните събития тук е изумително – сред тях са уроци по салса, организирани вечери, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всеки – независимо дали е дигитален номад, или не.

.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай