Безработицата сред младите намалява

Безработицата сред младите намалява | StandartNews.com

София. Безработицата сред младежите до 29-годишна възраст намалява от 20,1 % през октомври на 19,5 % през ноеври, отчете новият шеф на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Общо за страната нивото на безработица през ноември е 11,5 %, което е с 0,2 пункта по-висока от предходния месец. Това нарастване е обичайно за зимния период, обясни Ангелов.

В същото време обаче през ноември работа в реалния сектор без субсидирани програми са намерили близо 12 000 безработни, което е с над 730 души повече от ноември миналата година. Засилване на международното сътрудничество със сродните агенции по заетостта, с партньорите от Брюксел, общините и частния сектор са сред приоритетите на Асен Ангелов. По думите му той заварва добре работеща структура, професионалисти.

Може би агенцията функционира в недостатъчна степен с динамиката на пазара на труда, смята Ангелов. Затова той предвижда да работи по-плътно с частните посредници на пазара на труда. Много от тях вече са регистрирали агенции за временна работа, които са сериозен резерв за увеличаване на заетостта и трябва да намерим начин да работим заедно, за да постигнем общата цел, която е намаляване на безработицата, заяви Ангелов.

По повод появилите се публикации, които намесват името му в нарушения в усвояването на евросредства докато е работил в Агенцията по заетостта в периода 2007-2008 година той обяви: "Много отдавна е доказано с обективни факти и след редица проверки, че тези сигнали не са верни. Една година преди да напусна агенцията, аз не съм участвал в комисии за оценка на проекти, защото по това време работата ми бе да популяризирам новата програма "Развитие на човешките ресурси", заяви Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай