България трябва да следва интересите си

България трябва да следва интересите си | StandartNews.com

Марси Рийс, посланик на САЩ

- Има ли конкретен американски инвестиционен интерес за АЕЦ „Белене"? Колко ще струва евентуалният 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй"?

- Да, ние определено имаме интерес от разширяване на цялостните ни икономически отношения с България. Смятаме, че интересът на Уестингхаус за 7-ми блок в Козлодуй може да бъде една наистина положителна част от тези интереси. Оставям на Уестингхаус да обсъдят детайлите, но ще обърна внимание на това, че ще става дума за висша технология. Уестингхаус са известни с експертния си опит в областта на безопасността и сигурността. Така че се надяваме, че тези предстоящи дискусии ще бъдат успешни. По отношение на Белене, България трябва да разгледа всички търговски аспекти в светлината на своя собствен интерес и това е решение, което трябва да вземе българската държава.

- Как ще коментирате развитието на българската политическа реалност?

- Знаете, че никога не говоря за българска политика. Но нека да кажа нещо за последния доклад на Европейската комиисия за България. Това е обективен доклад, изготвен от европейските партньори на България. Мисля, че всички сме разочаровани, че през този период нямаше повече напредък. Докладът е много полезен, защото посочва някои области, в които трябва в бъдеще да се положат усилия, да се извърши работа. И откровено мисля, че българските граждани и българското гражданско общество са много готови да подпомагат и да промотират позитивните промени. САЩ със сигурност са готови и имат желание да бъдат партньор в това отношение. Защото в крайна сметка това, за което говорим в случая, са демократични институции и ценностите, които споделяме.

- Въпросът за отпадането на визите е важен за българите. Как прогнозирате, че ще се развие той в бъдеще, в каква насока?

- Програмата за отпадане на визите се управлява от законодателството, приема се от Конгреса на САЩ. Така че това е въпрос на спазване на изискванията на законодателството. Имаме желание да работим по един позитивен начин с цел евентуално да бъдат изпълнени тази изисквания от българска страна.

(използвани са въпроси на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай