България и Китай ще си сътрудничат срещу престъпността

България и Китай ще си сътрудничат срещу престъпността | StandartNews.com

София. България ще си сътрудничи с Китай в областта на превенцията и борба с престъпността, реши правителството, като одобри проект за споразумение между двете държави. Въз основа на документа ще бъдат водени преговори между София и Пекин.

Споразумението е съобразено с всички аспекти, които произтичат за България от членството в ЕС и другите - международни ангажименти на страната ни. Компетентни органи за изпълнение на споразумението от българска страна са МВР и ДАНС.

В проекта на споразумение е предвидено страните да си сътрудничат чрез обмен на информация, свързана с борбата срещу транснационалната организирана престъпност; обмен на оперативна информация от взаимен интерес; обмен на законодателни актове, както и информация за техниките и техническите средства, използвани при операции на правоохранителните органи.

Във връзка с предвидената възможност за обмен на информация между страните, в проекта са включени разпоредби, регламентиращи защитата па личните данни. За обмена на класифицирана информация е необходимо сключването на отделно споразумение за защита на класифицираната информация между двете държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай