Българин сред жертвите в Катин

Българин сред жертвите в Катин | StandartNews.com

Стара Загора. Българският поручик Антон Жешекорски е сред близо 22-те хиляди жертви в Катинската гора, едно от най-кървавите престъпления на комунистическия режим на Сталин.

Това съобщи полският посланик Лешек Хенсел при откриването на фото-документалната изложба „Помня. Катин 1940" в четвъртък в Града на липите. Според полските изследователи Антон е бил роден в Стара Загора през 1896 г. Известно е и името на майка му – Желка Тонева, но нищо повече. Предполага се, че или семейството се е преселило в Полша, или младежът е бил студент там и се записал като доброволец в Полската армия.

Посланик Хенсел припомни и драматичната съдба на друг българин, свързан с установяването на страшната истина за Катин. През 1943 г. проф. д-р Марко Марков от Нова Загора е бил сред 12-те членове на Международния червен кръст, които инспектират масовите гробове в Катинската гора и установяват, че разстрелът на полски офицери, войници и мобилизирани, е дело на съветското НКВД. След 9. ІХ.1944 г. проф. Марков е осъден на смърт от т.н. народен съд за колаборационизъм с немците. Принуден е да се откаже от подписа си под заключението на експертите-червенокръстци за кървавото изтребление и е помилван.

„Посланието на тази изложба е да не се забравят никога престъпленията на комунистическия режим", посочи първият дипломат на Полша у нас Лешек Хенсел. Фото-документалната изложба „Помня. Катин 1940" ще остане във фойето на Старозагорската община до края на месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай