Бадеми и чили опъват кожата

Бадеми и чили опъват кожата | StandartNews.com

Витамин Е забавя стареенето и пази от ултравиолетовите лъчи

Темата за адекватната грижа за кожата е необятна. Същото е и с остаряването и забавянето на този процес. Много са замесените в това активни съставки, но днес ще обърна специално внимание на една от тях. Това е изключителният витамин Е, сочен в началото основно като помощник в тайнството на репродукция, а днес - замесен в много биохимични процеси. Моят фокус ще е основно действието и приложението му по отношение на кожата. Витамин Е съществува в осем химически форми ( алфа-, бета-, гама, делта- токоферол и алфа-, бета, гама- и делта токотриенол), но токоферолът е формата разпознавана и действаща на човешкия организъм. Витамин E е

главен мастноразтворим антиоксидант

в клетъчната защитна система и се набавя основно чрез храната. В големи количества се съдържа в слънчогледовото и ленено олио, бадемите, чилито, лешниците, червения пипер, биселака, доматите. Главната му биологична роля е да защитава мастните киселини и други компоненти на клетъчната мембрана, както и холестерола от оксидация. Той е локализиран основно във фосфолипидната бариера на клетъчните мембрани. Тъй като клетката съществува във водна среда, тя е обект на високо реактивни хидроксилни радикали, които произхождат от водните йони. Витамин Е е само част от антиоксидантната защита, защото се стига до момент, в който след редица трансформации, се превръща в токоферол радикал или така наречен оксидиран витамин Е. Това прави антиоксидантната му защита, в един момент, компрометирана и тогава на помощ идват витамин С и липоева киселина. Те го реставрират обратно до витамин Е. Той подпомага защитата на нервната, скелетно мускулната система и ретината. Защитава от артериални заболявания - атеросклероза. Той инхибира оксидацията на лошия холестерол в артериалните стени. Този холестерол провокира смърт в човешките ендотелни клетки. Това е едно начално състояние, водещо до натрупване на атеросклерозни плаки.

Две от най-съществените функции на витамин E в кожата са протекция от ултравиолетовите увреждания (UV) и поддържане на защитната функция. Директните UV увреждания на ДНК структурите и индиректните щети на ДНК от оксидативният стрес, могат да доведат до мутации и в краен случай до рак на кожата. Оксидативните увреди играят и съществена роля в процеса на остаряване. Реактивният кислород, например уврежда големи молекули, гени и унищожава клетки. Има доказателства, че реактивният кислород има изразен ефект в определени клетъчни процеси свързани с изявата на много протеини. Такъв например е протеинът, който е отговорен за разрушаването на колаген тип 1 в дермата и основно

причинява поява на бръчки

след отпускане на кожата. Това е само едно напомняне за връзката между свободните радикали и остаряването на кожата. Дори и незначителна UV радиация макар и недостатъчна, за да зачерви кожата, е в състояние да разруши съдържанието на човешкия епидермален токоферол и така да се намали антиоксидантната защита. В рамките на 24 часа, обаче, съдържанието на токоферол на раздразнената кожа отново се увеличава до базалното ниво, което предполага, че кожата има способност да замества изгубения токоферол в отговор на оксидативния стрес. Но с времето, въпреки това, епидермисът търпи значителни нарушения. Загубата на бариерен токоферол може да се демонстрира и с ранни процеси водещи до нарушения в защитната функция и проява на възпаление. Счита се, че UVB директно уврежда ДНК структурите.

Ултравиолетовите лъчи (320-400 nm) действат индиректно, но отново активират производство на свободни радикали, които последващо отново увреждат ДНК и причиняват протеинови нарушения водещи до преждевременно фотостареене. Веднъж настъпила, бариерна щета води до нарушения във функцията на кожата, загуба на вода, бактериална инвазия и като последствие преждевременно стареене, а понякога за съжаление и рак на кожата. Тук е важно да се подчертае огромната профилактична и защитна роля на витамин Е - той предотвратява дехидратацията, стопира възпалителните реакции и поддържа кожата в добро състояние.

Витамин E е важен участник в грижата за кожата не само като аниоксидант, но и като забавящ процесите на стареене.

Може да се ползва преди и след излагане на слънце

за да намали вредите от действието на свободните радикали. По принцип повечето слънцезащитни продукти го имат в описанието си. Много от избелващите процедури и терапии имат включен витамин Е. Келоидите и хипертрофичните белези са резултат от извънредно натрупване на колаген. Все още не е открит универсален метод за третирането им. Реагират добре на кортикостероидни инжекции, силикони, лазерни терапии и други. Установено е, че добавянето на витамин Е не може да заличи белезите тотално, но омекотява колагена и прави кожата по-възприемчива към другите прилагани терапевтични методи. Не ползвайте токоферол ацетат като локален витамин, защото той не е активен на кожната повърхност. Той се ползва в тази форма в козметичните продукти, защото така не се оксидира и посредством други активни съставки в продуктите успява да навлезе в дълбочина на епидермиса, където се трансформира във витамин Е. Тази трансформация се случва благодарение на естерите в епидермиса. Има още две форми на витамин Е отлични за третиране на остаряваща кожа, които са включени като съставки в козметичните антибръчки продукти - токоферол никотинат и токоферол линолеат.
В заключение ще добавя още една полза от витамин Е - ползва се като консервант в редица козметични средства, особено с натурален, органичен произход. Той може да предотврати изменението на продукта под действието на светлината, затова често го съхраняват в прозрачни опаковки. Ако забележите витамин Е в края на списъка на съставките, това означава, че се използва в малко количество като консервант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай