Авария извади от строя V блок на АЕЦ

Зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов долетя посред нощ в централата, опасност от радиация няма

Авария извади от строя V блок на АЕЦ | StandartNews.com

Козлодуй. Теч на водород изправи на нокти енергетиците в АЕЦ "Козлодуй". Зарди инцидента зам.министърът на икономиката долетя посред нощ в централата. Аварията на V блок е наложила разтоварването му до два процента от мощността. Машинната зала пък се е разминала с голям пожар, но опасност от радиация няма, успокои изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Турбогенераторът на 1000-мегаватовия реактор е изключен от енергийната система на страната точно в 22,30 часа в неделя. Причината е пропуск на водород, който служи за охлаждането му. За да не лумне мощен пожар, веднга е започнала подмянта на водорода с азот. Изключването на турбогенератова, който е в конвенционалната, неядрена част на блока обаче не е задействало аварийната защита на реактора. Това е наложило разтоварването му.

Агенцията за ядрено регулиране, централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор и министерството на икономиката са уведомени тутакси. Заедно със зам. министър Божан Стоянов в 3 часа през нощта в АЕЦ е пристигнал и заместник председателят на АЯР Борислав Станимиров. Двамата са се включили в щаба, който изяснява причините за повредата.

"Скъсал се е фланец на един от тръбопроводите", съобши изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Това е причината за теча, която вчера по обяд вече била уточнена от екипа, който разследва инцидента.

"Ако няма и друг дефект, този ще бъде отстранен още в рамките на деня" поясни Николов. После ще се правят проби, за да се види дали няма пробив и на други места. Ако всичко е нред, още във вторник хилядникът ще започне да повишава мощността си.

"Степента на ядрена опасност е нула", категоричен е атомният шеф. Риск от голям пожар обаче наистана е имало, защото водородът гори лесно. Според Николов повредата няма непосредствена връзка с това, че реакторът работи принудително на намалена мощност. Но аварията е сериозна и трябва всичко около нея да се изясни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай