Астрономи с невероятно откритие в сърцето на Млечния път

Дали им прозвището "стари пушачки"

Астрономи с невероятно откритие в сърцето на Млечния път | StandartNews.com

Астрономи с невероятно откритие в сърцето на Млечния път. В здрача на своето съществуване някои звезди остават незабелязани, преди да освободят облак от газ и прах, което им е спечелило прозвището "стари пушачки", според астрономи, съобщили за откриването им в сърцето на Млечния път, предаде АФП.

"Тези стари звезди се държат кротко години или десетилетия, преди да освободят облаци "дим" по напълно неочакван начин", обяснява Данте Минити от чилийския университет "Андрес Бело" в прессъобщение.

Те са толкова бледи и червени, че понякога изобщо не могат да бъдат забелязани, допълва ученият, който е съавтор на изследването, публикувано в сп. "Месечни известия на Кралското астрономическо дружество" (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

Тяхното "особено" поведение никога досега не е било наблюдавано, казва астрофизикът от Британския университет в Хартфордшър и водещ автор на изследването Филип Лукас.

 

Първоначално международният екип от астрономи търси млади звезди като част от 10-годишна програма за наблюдение. Това им позволява да открият множество протозвезди (зараждащи се звезди).

 

По думите на Лукас изследователите обаче получават и "приятна изненада" с откриването на най-малко 21 "стари пушачки". Те се намират в центъра на Млечния път, в регион, наречен звезден ядрен диск, в който има висока концентрация на звезди.
       
"Старите пушачки" се явяват нов тип звезди червени гиганти - звезди в края на живота си, които на този етап придобиват големи размери и ниска повърхностна температура.

"Изненадващото на това откритие е да наблюдаваме звезди, които просто си стоят тихо и не правят нищо. След това внезапно видимата им светимост намалява от 40 до 100 пъти, до степен те да станат на практика неоткриваеми от телескопите. Няколко години по-късно и без предупреждение те възвръщат първоначалната си светимост", казва Лукас.
      
"Всичко, което успяхме да научим за тях, подсказва, че тези звезди изхвърлят облаци "дим" по причини, които ни убягват", допълва ученият. Облаците, съставени от газ и прах, вероятно са отговорни за спада в светимостта на звездата, закривайки я от погледа на наблюдателя.
       
Тяхната активност се случва в регион на галактиката, богат на тежки елементи, за които тези звезди вероятно допринасят. 

"Материята, изхвърлена от стари звезди, играе ключова роля в жизнения цикъл на елементите, като помага за формирането на нови поколения звезди и планети", обяснява професор Лукас. В този случай материята, освободена и разпръсната от "старите пушачки", би трябвало да обогати междузвездната среда, в която се раждат нови звезди. "Все още се опитваме да разберем какво би имало най-голям смисъл", казва ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай