Армията от безработни се увеличава

50% е делът на незаетите сред младите хора

Армията от безработни се увеличава | StandartNews.com

София.Армията от безработни се увеличава плавно. Една пета от трудещите се българи съобщават за скорошни съкращения на работните си места. Данните са от национално представително проучване, предаде бТВ.

Днес значително повече от работещите българи в сравнение с 2009-а заявяват, че на работните им места е имало скорошни съкращения. Преди три години този процент беше 17, а сега надвишава 20. Малко под една пета пък заявяват, че заплащанията им са били забавяни с повече от една седмица.

От официалната статистика за заетостта у нас става ясно, че през 2010 г. безработицата се е увеличила с близо 7%, през 2011-а - с още 4% и близо 3 на сто за второто тримесечие на тази година. Според синдикатите решението на правителството да увеличи заплатите ще стимулира потреблението.

Работодатели и анализатори са категорични в едно – че, за да се намали безработицата, трябва да се увеличи износът и производителността, а това означава да се създадат по-добри условия за бизнеса.


Засега анализаторите не очакват промяна в тенденцията за следващата половин година. Синдикатите прогнозират, че безработицата може да стигне до 13%, а работодателите твърдят, че тя вече достига 20% от трудоспособното население. Като при младите хора делът на безработните е особено тревожен - около 50%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай