Археолози с нова експедиция в Свещари

Археолози с нова експедиция в Свещари | StandartNews.com

Разград. Нова експедиция започва работа в района на Омуртаговата могила в историческия резерват „Сборяново" край исперихското село Свещари. Археолозите, водени от проф. Диана Гергова, продължават проучванията там, където през ноември миналата година бе открито тракийско златно съкровище, превърнало се в световна сензация.

В момента заедно с професор Гергова на терена работят нейният асистент от Археологическия институт на БАН Явор Иванов и археолози от Полша и Румъния. Експедицията се финасира от частни спонсори. Местни фирми от Исперих осигуряват техника, а дванадесет жители от близкото село Свещари помагат на учените в разкопките. През юли към експедицията ще се присъединят и студенти от Европа, ангажирани за участие по станажнтските програми на ЕС.

През това лято в разкопките ще вземат участие и доброволци от Япония, които ще пристигнат у нас заедно с телевизионни екипи от Страната на изгряващото слънце. Те ще заснемат работата на археолозите в един от най-големите исторически резервати в света и ще разкажат за уникалното открие на Диана Гергова.

След 30 години работа в района на Свещарската гробница край Исперих, в края на миналия сезон експедицията на Гергова постигна триумф. Тя изрови златно съкровище, пролежало в земята близо 25 века. Предполага се, че ковчежето с близо 300 накита, тежащи около 2 килограма, е принадлежало на тракийския вожд Котела, дал дъщеря си за жена на великия Филип Македонски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай