Апокалиптична прогноза! Чакат ли ни екстремни магнитни бури през 2024

Коментар на геофизик

Апокалиптична прогноза! Чакат ли ни екстремни магнитни бури през 2024 | StandartNews.com

Учени с апокалиптична прогноза за 2024! Силни магнитни бури ще нарушат комуникациите и са способни да спрат интернет в продължение на седмици през новата година.

Геофизикът Петя Трифонова пояснява, че в основата на прогнозата стоят 11-годишни слънчеви цикли.

"В момента ние се намираме в 25-ия слънчев цикъл, който започна през декември 2019-та година. Те се повтарят през 11 години и са в нарастваща фаза. Когато слънчевата активност нараства, имат максимум и след това слънчевата активност намалява. В момента се приближаваме към слънчевия максимум, който се очаква да настъпи между 2025 и 2026 г. Това означава, че тогава се очаква да има най-голям брой активни региони на Слънцето. Така е по-вероятно някой от тях да изригне и да причини магнитна буря на Земята", обясни тя в ефира на Нова.

По думите ѝ една истинска прогноза за магнитна буря може да се направи в рамките на 3 дни.

"Това е времето, в което ще видим, че слънцето е изригнало. Всичко друго, извън тази 3-дневна прогноза, е просто хипотеза, която е с много малка вероятност и достоверност да се случи. Така че според мен е съвсем неоправдано да говорим за това, че през 2024-та ни предстоят екстремни събития", посочи геофизикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай