Американските военни спецове обмислят да сменят „Ново село" с „Корен"

Американските военни спецове обмислят да сменят „Ново село" с „Корен" | StandartNews.com

Хасково. Военният полигон „Корен" до Хасково може да стане новата база за тренировки на американските сухопътни войски, чиято щаб квартира сега е в сливенското Ново село.

Американските специални сили са харесали изключително много полигона в хасковско заради пресечния терен и смятат, че той е по-добър за тактически разигравания, тъй като е по-реалистичен до терена на реални бойни действия. Според американците, полигонът край село Корен е по-добър дори от собствената им тренировъчна база в Хохенфелц, Германия.

Похвалите бяха дадени по време на ВИП-деня на п."Корен" в четвъртък. Тогава завърши десетдневното учение за сертифициране на Хасковския батальон за участие на международни мисии "Ответен удар 2014". Над 900 български и американски военни тренираха нападения, отбрана и специални операции. В учението на полигона в Корен, който е и най-големият сухопътен в България, за първи път участваше рота американска морска пехота.

Учението наблюдава и посланикът на Америка у нас Марси Рийз. „Много бяха доволни - и началникът на техния контингент, и американската посланичка. Казаха, че заради пресечения терен тук могат да се осъществяват по-голям набор от тактически задачи", обясни командващият сухопътните сили на БА ген.-майор Андрей Боцев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай