9-ти сме в Европа по младежка безработица

9-ти сме в Европа по младежка безработица | StandartNews.com

София. България е на девето място в Европейския съюз по ниво на младежката безработица, показват последните данни на Евростат. У нас без препитание са 28,1% от младежите на възраст между 15 и 24 години при средно 23% в 28-те страни членки.

Най-тежко е положението в Гърция и Испания, където младежката безработица надхвърля 50 процента. Преди България в непрестижната класация са Ирландия, Хърватия, Португалия, Италия, Латвия и Словакия. С най-ниска безработица сред младите - между 8% и 9,5%, са Германия, Австрия и Холандия.

При приемането на бюджетната рамка за следващия програмен период от 2014 до 2020 г. ЕС одобри програма "Младежка гаранция" за 6 милиарда евро за всичките 7 г. След ревизия на евробюджета, сумата може да набъбне и на 8 милиарда евро. От планираните засега пари България ще получи 100 млн. евро, които трябва да усвои преЗ 2014 и 2015 г. А след актуализация на евробюджета е възможно страната да получи още финансиране.

Борбата с младежката безработица ще е акцент в предстоящите догодина избори за Европарламент. Двете големи фракции - на ЕНП и на ПЕС, отдавна посочват проблема като един от най-наболелите на Стария континент. Като лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев инициира програмата "Младежка гаранция", а формацията направи кампания във всички страни членки. Темата получи безпрецедентна подкрепа от политическите опоненти на левицата и бе подкрепена от останалите фракции в Европарламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай