6 неща с които да впечатлим

6 неща с които да впечатлим | StandartNews.com

Всички се стремим да бъдем запомнени по най-добрия възможен начин, особено когато срещаме някого за първи път. Понякога обаче именно това се превръща в истинско предизвикателство. Макар и трудно, за щастие доброто първо впечатление не е непостижима цел.

Според британското издание The Independent с правилните думи и жестове почти всеки може да създаде завладяващо присъствие.

За да ни помогне да го постигнем, изданието поглежда към публикуваните отговори в Quora, на въпрос "Как да направим запомнящо се впечатление, когато се запознаваме с някого за първи път?".

Вижте някои от интересните съвети, публикувани в платформата.

1. Говорете

Лесно е когато се запознавате с нови хора да ги оставите те да се грижат за поддържането на разговора, но никога няма да бъдете запомнени ако просто слушате, пише експертът по запознанства и създател на Lovelifesolved.com Джулиан Райзингер.

Не оставяйте страха от това да не изглеждате глупаво да ви спира да говорите свободно и да задавате въпроси на събеседника си. Разказвайте свои истории и споделяйте своето мнение по различни теми. 

2. Бъдете откровени, умерено полемични и честни

Повечето хора избягват дискусионни теми, особено когато се запознават с някого за първи път. Причината за това се крие в стремежа да играем "на сигурно" и да се харесаме на всички. 

Това обаче не е добра тактика ако наистина искаме да бъдем запомнени подобаващо. Изкажете теза, бъдете честни и избягвайте обидни думи и изрази. "Хората запомнят различното, не посредствеността", казва Райзингер.

Експертът препоръчва да изразяваме и да отстояваме мнението си твърдо и ясно, макар и понякога това да кара хората отсреща да се чувстват леко некомфортно. Според него това ще ни направи по-интересни за събеседника ни и с това - по-запомнящи се.

3. Бъдете поне малко необикновени

Да разчупите общоприетите норми не е никак лесно, но се опитайте да го направите по положителен начин, пише Райзингер.

Той съветва на типичните уводни въпроси като "Как си?" или "Какво правиш?" да се стремим да даваме хумористични и необичайни отговори.

4. Използвайте уверено езика на тялото

Роб Райкер пък казва, че езикът на тялото е много повече от това просто да изглеждаме добре. Ако го използваме правилно именно с него можем да бъдем добре възприети и запомнени.

За да го направим, създателят на The Social Winner blog предлага първи да направим ръкостискане, а след това да поддържаме контакт с очите, както слушаме или говорим.

Ако не говорите с някой в продължение на няколко минути, погледнете пред себе си, а не в земята, пише той. "Ангажирайте се със света, не се крийте от него," пише Райкер.

Според него трябва и да "притежаваме пространството около нас".  Това означава да не стоим на ръба на една пейка, така че други хора да имат повече място, отколкото ние или да действаме засрамено, ако ръката ни докосне някой друг случайно. "Вземете това, което е ваше, без да бъдете идиоти", заключава той. 

5. Изразявайте емоции

Този съвет Райзингер дава на базата на известен цитат от автора и поет Мая Анджелоу: "Научих, че хората ще забравят това, което каза, хората ще забравят какво си направил, но хората никога няма да забравят начина, по който си ги накарал да се чувстват."

За да оставиш запомнящо се впечатление на някого, трябва да го накарате да почувства нещо... за предпочитане нещо добро.

Как да го направим в обикновен разговор? Райзингер предлага да покажем уязвимост, да разсмеем събеседника си, да направим грешка и да се извиним за това. Погалете нечие его или разкажете истории, които са полезни, това ще помогне, казва още експертът.

6. Бъдете активни слушатели

Споменахме необходимостта от воденето на разговор, но само това не е достатъчно. Трябва да сме активни слушатели и да слушаме през цялото време - внимателно и ангажирано.

"Най-популярните и запомнящи се хора в света са тези, които ни дават цялото си внимание", казва журналистът Беки Блантън.

Това е по-трудно, отколкото изглежда. Повечето хора постоянно мислят за това какво да кажат след малко и се чудят как да прекъснат настоящия разговор, за да преминат към следващата тема, която вече са измислили.

Подобно на Райзингер, Блантън казва, че ние помним как хората ни карат да се чувстваме и когато наистина слушаме някой, ние го караме да се чувства важен. Именно така той ще ни запомним с добро и то за дълго. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай