6 ползи от ябълковия оцет на гладно

Ето за какво помага

6 ползи от ябълковия оцет на гладно | StandartNews.com

Оцетът от ябълки представлява ферментирал продукт с антиокислителни, противовъзпалителни и антимикробни свойства - затова е възможно да се използва при лекуване на акне, за защита от сърдечно-съдови заболявания и предотвратяване на преждевременно стареене. Д-р Татяна Занин ни дава такава информация.  Основните ползи, допринасяни от ябълков оцет, са следните:

1. Улеснява отслабването

Ябълковият оцет съдържа полифенолни съединения и киселини в състава си, които възпрепятстват усвояването на въглехидратите в червата и помагат за отслабване. При това, съдържа пектин - разтворима фибра, която запълва стомаха, създава усещане за ситост и намалява глада. Предотвратява натрупването на мазнини и благоприятства извеждането им от организма. 

2. Контролира диабета

Някои проучвания сочат, че ябълковият оцет улеснява контролирането на диабета, тъй като се състои от фибри, които редуцират усвояването на въглехидратите и помагат за контролиране на скоковете на кръвната захар след хранене. В допълнение, отделни изследвания информират, че продуктът може даже да подобри действието на инсулина и да намали производството на глюкоза от черния дроб, което също помага при контрол на диабета.

3. Подобрява храносмилането

Оцетът от ябълки е богат на фибри и киселини, като оцетна и хлорогенова киселина, които помагат при смилането на храната. Облекчава симптомите на лошо храносмилане, защитава стомаха и намалява чувството за тежест след хранене.

4. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Благодарение на антиокислителните и противовъзпалителни свойства, ябълковият оцет е в състояние да предотврати отлагането на мазнини по стените на съдовете и така помага за редуциране на рисковете от сърдечно-съдови усложнения като инсулт, атеросклероза и инфаркт.

5. Предпазва черния дроб

Продуктът е богат на галова, млечна, ябълчена и лимонена киселини, които въздействат директно на черния дроб и подобряват неговата дейност. Ограничават натрупването на мазнини там и предотвратяват развитие на чернодробна стеатоза. 1 лъжица ябълков оцет на гладно - ще сте слаби и в добро здраве

6. Забавя стареенето

Полифенолите, присъстващи в ябълковия оцет, имат антиоксидантни свойства. Те помагат в противопостането на свободните радикали, които се образуват при стареенето вследствие на замърсяването на околната среда и лошия режим на хранене.

Как да използвате ябълков оцет?

Пиене на разтвор Разреждате 1 ч. л. ябълков оцет в 1 чаша вода и го изпивате 20 минути преди закуската (може също преди обяд или вечеря). Важно е после да измиете с вода устата си, за да предотвратите износването на зъбния емайл. За същата цел трябва винаги да измивате зъбите си 30 минути след изпиването на какъвто и да било друг разтвор с ябълков оцет.

В храна

Може да добавите ябълков оцет директно в ястие или да направите разтвор от ябълков оцет и да овкусите зеленчукови салати.

Върху кожата

Разреждате 1 с. л. ябълков оцет в чаша вода. Навлажнявате с този разтвор парче памук и го нанасяте върху сухо и чисто лице. Оставяте да действа от 5 до 20 секунди и измивате лицето си. Този процес спомага за излекуване на възпалено акне и отпушване на порите. Сетне подсушете кожата и нанесете ежедневен хидратиращ крем; през лятото също и слънцезащитен.

Желателно е ябълковият оцет да бъде част от балансирана и здравословна диета. Ако обаче се консумира продължително и в големи количества, има рискове от нежелани реакции като повръщане и гадене, парене в гърлото, затруднено храносмилане, намалено количество калий в кръвта, увреждане на емайла на зъбите, загуба на костна маса.

Кой трябва да избягва ябълков оцет?

Продуктът не е препоръчително да се консумира от хора с алергия към него; също от хора, лекувани с лекарството дигоксин или с диуретици като фуроземид или хидрохлоротиазид – съчетанието може да намали нивата на калий в кръвта и да причини мускулна слабост, спазми, парализа или сърдечна аритмия.

Внимание! Статията е само за информация и не замества професионални медицински указания. Търсете винаги компетентен медик-специалист!

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай