3 мита за батериите. Верни ли са?

Те се отнасят в пълна степен и за тези на електромобилите

3 мита за батериите. Верни ли са? | StandartNews.com
  • Те се отнасят в пълна степен и за тези на електромобилите

1. Батерията може да се зарежда и над 100%
ВЯРНО
Онова, което производителят е указал като 100% процента зареденост на батерията ви, обикновено не е пълният й капацитет. Винаги остава известен резерв, както остава и на другия край на скалата, при пълното й разреждане. Причината е свързана с електрохимията на батерията. При зареждане литият в нея се движи от катода към анода.
Но ако твърде голямо количество литий се прехвърли, самата молекулярна структура на катода ще пострада, и животът на батерията ще се съкрати драстично. Ако има как да премахнете заложените ограничители, можете да натъпчете в батерията си и по-голям заряд - но ще е за сметка на дълготрайността й.

2.Ползването на пиратско зарядно вреди
ВЯРНО
На пръв поглед всички зарядни устройства изглеждат еднакви. Но не са. Оригиналните имат вградени всевъзможни сензори и защити, които ограничават доставения ток и прекъсват, когато батерията е пълна. При пиратските зарядни невинаги е така. А презареждането, както стана дума, съкращава живота на батерията.
Същото впрочем важи за електромобилите - в сайтове като AliExpress вече има всевъзможни евтини алтернативи на скъпите оригинални кабели. Но експертите никак не ги препоръчват.

3.Батериите работят по-зле на студено
ГРЕШНО
Всъщност е точно обратното: батериите функционират по-добре и живеят по-дълго, ако се използват на хладно. Докато високите температури чувствително съкращават живота им. Причината е, че при тях течният електролит, разделящ анода от катода, започва да се разпада химически и само след неколкостотин цикъла вече не функционира правилно.
Вярно е, че при много ниски температури литиевите йони започват да се движат по-бавно, и съответно батерията отдава по-малко заряд. Но този ефект е слаб и не се отразява на продължителността на живота й.
Рязко спадащият при студено време обхват на електромобила се дължи най-вече на нуждата от енергия за отопление на купето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай