28-годишен българин се самоуби в затвор в Кипър

28-годишен българин се самоуби в затвор в Кипър | StandartNews.com

Никозия. 28-годишен българин, който излежава 12-годишна присъда за изнасилване в Централния затвор в Никозия, е открит мъртъв, обесен в килията си с чаршаф, около 2.30 часа тази нощ. Това се казва в официално съобщение на кипърските власти.

Резултатите от аутопсията се очаква да станат ясни утре сутринта.

Самоубийството на българския гражданин е петото по ред самоубийство в Централния затвор в Никозия за по-малко от 6 месеца, като напрежението нарасна особено силно в последните седмици. В черната серия влиза и опит за самоубийство, който направи в петък 22-годишен румънски затворник след оплакване за групово изнасилване от четирима други затворници. Той бе настанен в държавната болница в Никозия, където беше посетен лично от президента Никос Анастасиадис.

Самоубийството на българския затворник става и след по-малко от ден, след като в понеделник кризисната ситуация в затвора беше обсъдена на среща между президента Никос Анастасиадис и министъра на правосъдието и обществения ред Йонас Николау. След нея бяха обявени 18 спешни извънредни мерки за овладяване на излизащото от контрол положение. Тогава беше съобщено и че втората част от обсъдените 35 мерки и конкретни действия, насочени към укрепване на Централния затвор, ще бъдат оповестени днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай