25 млн. са безработните в ЕС

25 млн. са безработните в ЕС | StandartNews.com

София. За първи път се достигат такива високи равнища на безработицата в целия ЕС. 11,3% е безработицата в ЕС. Това са над 25 млн. души в целия ЕС, които са без работа в момента. Това е изключително обезпокоителна ситуация. Това обяви пред БНР Огнян Златев от Генерална дирекция "Заетост и социални въпроси и приобщаване" към ЕК.

По думите му, това показва, че националните правителства трябва да дават приоритет на създаването на работни места, а не толкова на налагането на мерки, свързани с икономии.

Картината се влошава, поясни е Златев и добави мнението си, че мерките, използвани досега, не са свършили своята работа.

Данните показват, че в сравнение с една година в 10 от 27-те страни от ЕС има намаление на безработицата. В 16 страни има увеличение. Само в една страна данните са за стабилност на този показател. Страните с най-ниска безработица в ЕС са Австрия, Холандия, Великобритания и Люксембург.

Има връзка между тези данни и данните за младежката безработица, което е изключително голям проблем, тъй като младите хора във всички страни-членки са два пъти повече изправени пред възможността да не могат да си намерят работа в сравнение с по-опитните работници, коментира Златев.

ЕС се надява и се опитва чрез някои мерки да насърчи мобилността сред безработните, подчерта още той и уточни, че тази мобилност не е свързана с изтичане на мозъци, а по скоро с нея се цели да се даде възможност на хора, които не могат да намерят работа там, където са, да потърсят работа в други страни-членки, където има нужда от хора с тяхната квалификация или да получат хубава квалификация в дадена област, след което да се върнат обратно в родината си.

По думите на Златев, България е далече от тревожните равнища на безработицата в Гърция и Испания. България не е сред 8-те страни, които са най-засегнати по отношение на младежката безработица, добави той.

От два месеца насам са набелязани доста мерки, доста неща са изпълнени. Правителството си е поставило нова амбициозна програма - да усвои средствата, с които разполага. Друг е въпросът колко бързо тези мерки ще дадат резултат. Не може да видим резултатите още на следващия ден и следващата седмица. С тези средства би следвало да се предоставят възможности на младите хора да получат възможност за допълнително обучение, за чиракуване или насърчаване на работодателите да вземат млади хора на работа, които са без опит, коментира Златев и добави, че това не са мерки на хартия само и положението не е извън контрол.

Лошото е, че никой не очакваше толкова дълго да продължи кризата. От 2008 г., когато е най-ниското равнище на безработица за ЕС, за тези 4 години кривата на изкачване на безработицата е толкова стръмна, че това не може да се види в предните 10 години – да има такива драматични движения нагоре и надолу, каза още Златев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай