22 милиона евро за кресло с дракони

Златният диван на Филип Киркоров

22 милиона евро за кресло с дракони | StandartNews.com

Когато Принс спи в хотел, изисква всички мебели в стаите му да бъдат само в черен цвят. Звездите и милионерите откровено се побъркват по красиви и скъпи вещи. Кресло с дракони, работа на Айлин Грей, преди няколко години бе продадено на рекордна сума - 21,9 милиона евро. Купили го съпружеската двойка милиардери Робърт и Чески Валоа.

След като Майкъл Джексън почина, мебелите от лондонския му дом бяха продадени на аукцион. Италианската марка Colombostile произведе за Майкъл разкошни дивани, инкрустирани с кристали кресла, маса със секретни отделения и много други прелести за интериора. На търг отидоха 22 предмета - между тях бяха стол с тапицерия от кожата на леопард, украсен с щраусови пера, две кадифени кресла, покрити със златна украса във вид на орли.

Барбара Стрейзънд е похарчила цяло състояние за своята колекция мебели арт деко. Филип Киркоров си поръчва при знаменития дизайнер Филип Плейн. Неговите златни дивани и кристални полилеи струват милион евро.

Джесика Алба се увлича от събирането на стари мебели. Актрисата признава, че в свободното си от снимки време обича да се рови във вестникарските и интернет обяви за продажба на антикварни вещи. Джес има склонност да украсява дома си нестандартно.

Колекцията мебели от лондонския дом на Елтън Джон беше продадена на търг за 2,3 милиона долара, макар че по признание на легендарния певец самият той е похарчил за нея само десет хиляди - при това голяма част му била подарена. Явно цената в дадения случай, както и в много подобни, определя не достойнствата на масите или леглото, а техният звезден ореол.

И все пак световен рекорд за цена на мебели бил поставен миналата есен на аукциона "Кристис". Лице, пожелало да остане анонимно, изложило за продажба комплект мебели от 18 век, в който влизало позлатено кресло от епохата на Людовик XVI, изготвено от орехово дърво с изящни скулптурни украшения. Това чудо на мебелното изкуство било придобито от европейски колекционер за 690, 250 евро, а за целия комплект били получени 4,5 милиона евро. А най-скъпият шкаф-секретар, принадлежал някога на френския крал Людовик XVI, бил продаден за 3 милиона и 217 хиляди евро. Казват, че в този секретар Людовик пазел писмата от своите многочислени любовници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай