13 000 нови работни места ще бъдат разкрити през април

13 000 нови работни места ще бъдат разкрити през април | StandartNews.com

Боровец. През април стартират няколко програми, които ще осигурят над 13 хиляди нови работни места, съобщи в Боровец председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова.

 

„За нас борбата с безработицата и повишаването на заетостта остават абсолютен приоритет. Към февруари месец безработицата е 12,2% по данни на Агенцията по заетостта, т.е. тя се задържа, с тенденция за лек спад. Добрата новина за нас е, че от януари до сега 25 415 безработни лица са започнали работа в реалния сектор, в реалната икономика", каза Нинова.

 

По думите й програмите, които започват са „Сигурност" – около 5 000 души, която да гарантира на МВР помощ за битовата престъпност., няколко регионални програми за заетост, насочени към областните и общинските администрации. Те обхващат 2000 души. Мерки за подпомагане на бизнеса за разкриване на нови работни места - обхващат през април 2430 души. И мерките „Подкрепа за заетост" по ОП „Развитие на човешките ресурси".

 

„През април общо 13 230 българи ще могат да започнат работа", обобщи Нинова.

 

Корнелия Нинова коментира и Младежката гаранция: ние сме една от първите страни в ЕС, която прие законодателната рамка за усвояване на средствата за младежката гаранция. Тя стартира още в началото на януари с национални средства. По думите и от януари до сега се наети в реалния сектор до 29, 7000 младежи по тази програма.

 

„До края на годината те ще бъдат 128 000 млади хора. В момента, поради изтичащия период на старата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", доста хора са освобождават от работа, а новата ще старатира едва в края на годината. В цялата страна има освободени хора, което създава определено напрежение, затова правителството е започнало предварителни разговори с Брюксел и имаме уверение, че ще бъде одобрена мярка да стартираме с национални средства новите мерки за новата ОП „Човешки ресурси", това ще стане още през юни, а след това Брюксел ще възстанови тези средства през втората половина и до края на 2014 г. по тази мярка ще бъдат обхванати около 7000 души до 24 г", обясни още Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай