136 години свободна България

136 години свободна България | StandartNews.com

София. Днес честваме 136 години от освобождението на България от османско владичество. На тази дата през 1878 г. в Сан Стефано е подписан мирният договор между Русия и Османската империя, с който се създава новата Българска държава.

 

Под звуците на националния химн в София тържествено беше издигнато българското знаме. Прозвучаха 20 артилерийски салюта.

 

Галерия.

 

История

 

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава. България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

Две години по-късно - през 1882 г., Държавният съвет приема "Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество". В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на "Заключаването на С. Стефанский договор".

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. събитията от 19-ти и 20-ти век се преизчисляват, като към датата съответно се прибавят 12 дни за 19-ти в. и 13 дни - за 20-ти век. Денят 19 февруари 1878 г. стар стил, става 3 март по нов стил. За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 г.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, лидерът на ДПС Лютви Местан, патриарх Неофит, общественици, политици, духовници и много граждани.

 

На връх Шипка също започна честване на празника. Площадът в подножието на Шипка се изпълни преди началото на тържествения митинг. И тази година хиляди българи с развети знамена избраха на националния празник да почетат загиналите за България на историческия връх.

 

Тържествената заря - проверка ще се проведе от 18.30 ч. пред Народното събрание.

 

Националният исторически музей обяви вход свободен. Цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в НИМ, ще бъдат намалени с 50% само в този ден. Първите десет посетители ще получат подарък - книгата „Войните на България за национално обединение 1885, 1912 - 1913, 1915 – 1918 г." на директора на музея Божидар Димитров с негов автограф.

 

По нареждане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова музеите и галериите, управлявани от Столичната община работят безплатно. Столичани ще могат да посетят безплатно музея под базиликата „Света София", Софийската градска художествена галерия , парк- музеи „Врана" и Зоологическа градина- София. Кметът призовава собствениците на национални и частни музеи и галерии да се присъединят към инициативата като отворят вратите си безплатно за гражданите и гостите на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай