12 идеи за промяна през новата година

12 идеи за промяна през новата година | StandartNews.com

Началото на всяка година е време за промяна. Идеята за "New Year Resolution" (Новогодишна резолюция) е пословично известна: списък с неща, които искаме да направим. По ирония голяма част от тях се влачат вече години наред. И все пак трябва да се пробва. Казват така: "Ако искаш да имаш нещо, което никога не си имал, трябва да направиш нещо, което никога не си правил". Неоспорима истина. Разбира се, кардинални решения могат да се вземат във всеки ден и час от годината. Но началото на новите 365 извъртявания на Земята около оста си носи символна енергия, от която е добре да се възползвате. Затова, в помощ на списъка за промяна, ще предложим 12 идеи, които да добавите и обмислите. Ето кои са те.

1. Не се сравнявайте с другите

Бъдете себе си. Не пожелавайте живота на другите, защото това, което виждате, невинаги е това, което е в действителност. Също така спрете да се вълнувате какво околните ще мислят за вас. Хората имат навика да съдят, но той е дълбоко погрешен. Майка Тереза казва: "Ако съдиш хората, не ти остава време да ги обичаш". Наистина е така. Движете се в собственото си приключение и пътеките, които сами си създавате. Мнението на останалите е важно, но не чак толкова, колкото ви се струва.
Също така спрете да чакате! Ако сега не поемете риска да направите нещо, за което отдавна копнеете, кога ще го сторите? Време се намира винаги трудно. Действайте днес, докато още не е късно.

2. По-малко Фейсбук

Няма и 10 години от създаването на социалната мрежа и вече всички страдаме от фейсбукохолизъм, в по-малка или по-голяма степен. Превърнахме се в ловци на лайкове, царе на коментарите, майстори на селфитата. Щом вече съществува лаф "Преди хората се снимаха за спомен, а сега се снимат за Фейсбук", значи нещата са сериозни. Големият въпрос на Хамлет в наши дни вероятно би бил "to like or not to like, to post or not to post". И ако за героя на Шекспир решението е трудно, за вас правилното решение е повече от ясно: безценните часове, които прекарвате в социалната мрежа, могат да се инвестират в толкова много успешни и важни занимания. Контактът очи в очи остава най-хубавият и значимият и никой чат не може да го замести. Ако пък се замесите в интернет свалка, не се страхувайте да я преместите на стария и вечен терен: бар, разходка, театър, кино.

3. Повече време за близките

Ако майка ви се обади с думите: "Знам, че си зает, аз само да ти пожелая хубав ден..." и бърза да затвори, значи нещата не са добре. Толкова сте я стресирали с вашата липса на време, че не смее да ви разпита как се. А близките са тези, от които имаме нужда във важните моменти. Не ги пренебрегвайте. Дори да е трудничко, намирайте време да им се усмихнете и да ги изслушате. Модерният свят е толкова фокусиран върху двете си почти религиозни фикс идеи - кариера и развлечения, че вече сме забравили колко е значимо семейството. Кариерата може да ви изостави във всеки момент, забавленията пък ще ви омръзнат: близките обаче са винаги до нас.

4. Откажете цигарите

Не че пушачите обичат да им се напомня, но все пак се налага: милиони си отиват от този свят заради цигарите. Пушенето увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулти, инфаркти, рак на белите дробове и изобщо най-опустошителните болести. Да не забравяме за лошия дъх, миризмата по дрехите, а и значителните разходи покрай порока. Нека 2015 е годината, в която да скъсате с тази зависимост. Решете го, похвалете са на близки и колеги и започнете да действате. Изхвърлете цигарите, запалките, пепелниците от къщи, колата и офиса. Всички лекари съветват, че идеи като "първо ще ги намаля, пък после ще видим" не работят. Или става от раз и докрай, или не става изобщо. Ако човекът, с когото живеете, също пуши, би било добре да синхронизирате борбата си срещу тютюна. Тъкмо ще има как да се подкрепяте един друг.

5. Станете доброволец

Ще се почувствате полезни, а и ще опитате нещо ново, ако се включите в някаква инициатива като доброволец. Има много места, където можете да гледате деца без родители, за по няколко часа. Или да четете книги на възрастните в старчески дом. Да си доброволец ти дава възможност да промениш нечий друг живот, да добиеш самоувереност, да развиеш нови умения, да завържете нови приятелства. По-приключенски настроените дори биха могли да заминат на друг континент. Така или иначе ще ви се налага да вършите офисна работа до края на живота си. И би било прекрасно, ако отделите някаква част от годината за подобна авантюра.

6. Хранете се правилно

Яжте по-малко, а не по-евтино, призова преди време Вивиан Уестууд. Правилното хранене ще ви спести куп болести, ще имате енергия и повече настроение - това са само няколко от ползите. Вместо да се мятате на вредни бургери за обяд, носете си от вкъщи храна в кутия - плодове и зеленчуци. Съвсем бързо ще усетите ефект и ще се почувствате по-добре.

7. Време за размисъл

Правилните мисли водят към правилни действия. А един от големите проблеми на съвременния човек е, че той е толкова обвързан с това да работи, говори, пътува, че не му остава време да остане със себе си и да преосмисли най-важните неща от живота си. Индианците са отивали за три дни сами в гората, за да могат да си измислят името. Няма да ви препоръчаме и вие да се отправите към безлюдно място - за съжаление сте съвсем неподготвени в сравнение с индианците - но например разходка в Борисовата градина и поне един час насаме с мислите ви би било достатъчно.

8. "Братя Карамазови" и "Война и мир"

Тези двете ви стоят на стелажа от години, нали? Ето нещо, което някой е пропуснал да ви каже: никой никога не е успял, а може и да не успее, да достигне дълбочините, които имат Толстой и Достоевски. Затова зарежете за момент Коелю, Бегдебе, Букай и останалите търговци на литература и отидете при великаните от ХIХ век. Няма да останете разочаровани. Всички истини за света са там.

9. Кастинг

Защо не? Ще изгубите само ден, а може това да е най-щастливият и съдбоносният в живота ви. Хората ежедневно играят тото, лотария и залагат на мачове, надявайки се да ги сполети късметът, без да съобразят, че трябва да действат по същия начин и в самия живот. Опитайте си късмета на кастингите, които все по-често се организират тук заради повечето чужди, а и български продукции. Може режисьор с набито око да открие във вас нещо, за което не сте подозирали.

10. Научете нов език

Жертви сме на внушението, че когато човек е на възраст, той не може да учи толкова добре, колкото едно дете. Това е заблуда. Възрастните просто нямат толкова свободно време, колкото децата, иначе умът е пак толкова активен, ако задвижите колелцата му. Курсовете за езици, в комбинация с огромния ресурс на интернет, са нещо, от което може да се възползвате. Вече дори има куп интересни приложения за телефон, които ви помагат да учите в движение. Човек наистина се образова, докато е жив. А ако вие сте спрели след 23-годишнината си, вината е във вас, а не в човешката природа.

11. Засилете хобитата

Хобитата са нещо прекрасно, но в тях има и една плашеща особеност: че на практика са нещата, които харесвате, а ви се налагате да работите нещо, което иначе не бихте правили в свободното си време. Помислете върху това - няма ли да е хубаво да превърнете хобитата си в работа? Проучите как бихте могли да спечелите пари от тях. Човек винаги е най-добър в онова, което най-много харесва. Ще бъдете изненадани, когато забележите колко по-продуктивни бихте били, ако се занимавате само с любимите си неща.

12. Спорт, без съмнение

И тази година пак същото - липсата на спорт зее сериозно като дупка в лайфстайла ви и дори да е неприятно, се налага най-сетне да започнете. Седенето на стол по цял ден ви съсипва повече отколкото предполагате. Човешкото тяло по дизайн трябва да се движи много повече, отколкото налагат глезотиите на цивилизацията. Не е нужно изобщо да влизате във фитнеса. Достатъчно е бягане за здраве и упражнения вкъщи. Не се насилвайте - по-важно е да бъдете постоянни и да не пропускате тренировки. Дори половин час три пъти седмично ще ви се отрази отлично.

Психолозите съветват

Лесно е да се правят планове и да се фантазират цели. Но всички знаем, че номерът е да ги следваме през останалите 364 дни от годината. Затова психолозите набелязват мерки, които да подпомогнат волята ни в преследването на мечтите.
Наскорошно проучване установи, че ако спим повече, ще сме по-амбициозни. По-малкото сън е начин да излъжете тялото и ума, но те си искат своето. Осемте часа сън са задължителни, а през уикенда може дори да ги увеличите. Нищо не зарежда с повече енергия и не избистря повече ума от едно добро наспиване.
Да имаш план Б в ъгъла на съзнанието си не е добра идея, даже пречи. Теорията е, че ако правите евентуалния си провал по-приемлив, желанието ви за победа намалява. Така че дръжте на мушка желанието си и го преследвайте.
Освен това е добре да оформяте целите си в позитивен вариант. Никакви "да НЕ правя", "да НЕ харча". Дайте обратното. "Ще ям здравословно", "ще ходя на фитнес". И не прекалявайте с амбицията. Не пишете, че искате да прочете 24 книги. Отбележете две на първо време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай