1220 сигнала за буриите в столицата през уикенда

1220 сигнала за буриите в столицата през уикенда | StandartNews.com

Подадени са над 500 сигнала заради бурята в София на телефон 112 в събота, а в неделя броят им е бил още по-голям - над 720, , обясни пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като провери готовността за зимно почистване в града.

Вчера в града са работили над 30 екипа на различни служби – аварийно-спасителното звено към Столичната община, Столичният инспекторат, почистващите фирми и фирмите по ремонт на уличната мрежа.

На въпрос защо се е стигнало до щети на новоремонтирана спирка на бул. „България", Фандъкова обясни, че причината е бурният вятър. „Не само новоремонтираната спирка, тя не е единствената. Аз бях на улицата по време на бурите и мога да кажа, че вятърът на места беше толкова силен, че падаха и плочи и ламарини от сгради", добави Фандъкова. Тя уточни, че всички по-сериозни сигнали са били обработвани в рамките на деня, но все още има сигнали и последствия, които се отстраняват и в днешния ден.

Заложени са големи санкции за непочистени навреме спирки на масовия градски транспорт, обясни Фандъкова.

„Това е предимно настройката на светофари, паднали дървета и клони, особено в междублокови пространства. Там вероятно ще се работи и в следващите дни, но приоритетно се разчистваха дървета, които пречиха на движението по улиците и булевардите. При електропреносната мрежа също имаше проблеми. Към момента нямам информация за нарушено електроподаване и топлоподаване", каза още Йорданка Фандъкова.

„Всички автомобили са снабдени с GPS-система, така че можем да проследяваме в реално време движението на машините. Хората, които ползват транспорта ще имат по-голямо удобство. Също така тротоарите, които са прилежащи към общинска собственост – около паркове, обществени пространства. Винаги закъснението на почистването води след това до по-големи проблеми", обясни Фандъкова. По думите й, е много важно да се следи внимателно и да се наблюдава обстановката. „Самите фирми трябва да преценяват обстановката и да почнат работа навреме, но не по-рано. По-рано би означавало да осолим асфалта без да има на него достатъчно сняг и след това да прибягваме към ремонти и пълнене на дупки. Надявам се всички да са готови да работят", допълни Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай