10 въпроса за декантерите и декантирането

Какво означава това, полезно ли е или напълно излишно?

10 въпроса за декантерите и декантирането | StandartNews.com

Материалът подготви Ясен Панов от Gourmet House

Накратко, декантирането на вино означава бавното му изливане от бутилката в съд, наречен ДЕКАНТЕР, без да се нарушава утайката на дъното. Най-често декантерът е стъклен съд с гърло, от което лесно да се излива. Нека обаче видим защо и как?

1. Откъде идва името "декантер"?

Съдът е получил името си от френския глагол decanter, който в буквален смисъл означава "преливам, претакам, като оставям утайката", т.е. в самото му име е заложена и самата функция.

2. Нужно ли е при декантиране под декантера да се сложи свещ?

Краткия отговор е: НЕ! Ползването на свещ (или друг източник на светлина) при декантирането цели да се предотврати изливането на евентуална утайка от бутилката в декантера или чашата. По тази причина под гърлото на бутилката, а не под декантера, се поставя светлина. Избегнете утайката без нежелано загряване на виното.

3. Декантерът трябва ли да е огнеупорен, за да се загрява с цел изпаряване на вредните газове във виното?

Звучи анекдотично, но получавам и такива въпроси. Отговорът е еднозначен: огнеупорни декантери не се произвеждат и не са нужни. Няма отровни газове във виното, а ако имаше, надали щяхте да искате да го пиете. Не нагрявайте, а охлаждайте виното. Известна е старата френска практика виното да се пие със стайна температура. Но помнете! Има се предвид стая в замък от камък, през зимата, тоест около 10 - 12 градуса по Целзий.

4. Какъв е смисъла от декантирането?

Има няколко безспорни ползи от това:

 Елиминирате утайката или парченца корк;

 Виното се аерира. Това води до неговото по-бързо "отваряне", като ви пести време, в което виното трябва да "диша";

 Естетически е по-красиво. Бутилката с етикета може да бъде обект на разговор на заинтересованите в компанията;

 Пиенето на вино се превръща в един прекрасен ритуал.

5. Декантират ли се белите вина?

Да! С цел по-голяма свежест или стабилизиране на виното, понякога производителите  добавят различни съставки. Сулфитите, от които често боли глава, при декантиране значително намаляват. А радостта от винения ритуал остава.

6. Различни ли са декантерите за червено и бяло вино?

За разлика от чашите, няма функционална причина да се ползват различни декантери за различните вина. Макар че има такива, наречени "Бордо" или "Бургунди", това е по-скоро свързано с местата на традиционно ползване на тази форма декантер. За пример само ще попитаме: Какво се пие от декантера "Титан Боа"? А това е един истински шедьовър в категорията.

7. Различават ли се декантерите за млади и стари вина?

Да! Съществува чисто функционална причина. Старите вина са "крехки" и могат да се "счупят" при преливане, затова им трябва по-събран съд. За по-младите пък той е по-широк. За много стари вина декантирането не само не е препоръчително, а е недопустимо - освен ако не искате да станете свидетел на "смъртта" им. Тези вина се сипват със специален уред направо в чашата.

8. Как се почиства декантер?

Gourmet House споделя най-ефективния метод: Нарежете кори от прясно изстискани лимони и едра сол в декантера, като корите не са по-големи от отвора на декантера. Изчакайте 5 минути. Развъртете го няколко пъти. Изхвърлете и изплакнете. Бързо и супер ефективно!

9. Декантер, Декантера, Декантатор, Гарафа или Графа е правилно?

Декантер е правилното наименование. Не е нужно да добавяме "за вино", то се разбира от самосебе си. Терминът "Гарафа" се използва обикновено за стълкен или кристален съд с тапа, подходящ за спиртни напитки. Кана наричаме съд за вода с широко гърло.

10. Необходим ли е декантерът?

От вас зависи: от личните ви предпочитания, от начина ви на живот, а не на последно място - от желанието ви да направите света около себе си по-красив. Но и вие, и аз знаем, че "красотата ще спаси света". Така че, вземете си декантер! И то, не само един!

За повече информация: https://gourmethouse.bg/bar-ss-vino/dekanteri-garafi

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай