Жените на XXI век - героини или жертви

Жените на XXI век - героини или жертви  | StandartNews.com

"Ако мъж изкаже мнението си на висок глас, веднага го обявяват за "истински". Ако жена направи същото, на мига я провъзгласяват за "кучка", казва Бет Дейвис. Една от най-бурните звезди в световното кино съди Холивуд заради греха му, че не й осигурява роли, подобаващи на таланта, красотата и заслугите й към седмото изкуство. Страхотната дама се омъжва и развежда четири пъти. "Ако мъжете можеха да видят това, което всъщност са жените, биха били изумени", твърди Шарлот Бронте. Авторката на култовия роман "Джейн Еър" всъщност цял живот е влюбена в женен мъж. Но като дъщеря на ирландски пастор никога не си позволява волности и приема компромисен брак. Умира на 38 - от болести и може би от нещо друго.
В края на миналата година Бионсе каза в интервю за списание Out: "Има двоен стандарт. Мъжете са свободни, а жените не са. Това е лудост. Старите уроци на покорство и нежност ни правят жертви. Можете да бъдете бизнес дама, майка, артист и феминистка - каквото пожелаете. И въпреки това да останете вярна на пола си".

Жените, които се превръщат в герои: Кой има полза от престъплението, вероятно би запитал Шерлок Холмс. Нова сексуална революция с обратен знак чука на вратата - "Пирели" пусна снимки на дами от различни възрасти и визия, а "Плейбой" облича своите зайчета. "Вече ни интересуват истинските жени, постигнали много в професията си", мотивират се от списанието. Повечето от тях са с дрехи, а онази, която не е - актрисата Ейми Шумър - със сигурност не би могла да бъде манекенка. Между избраните са 65-годишната писателка Фран Лийбовиц, която в началото си е помислила, че някой се шегува с нея. Идентична е реакцията на 77-годишния филантроп и почетен директор на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (МоМА) Агнес Гунд. Идеята за проекта и неговото осъществяване, естествено, са на свръхуспешната и вездесъща Ани Лейбовиц - легенда извън пола си. Разбира се, повечето мачовци веднага ще репликират: Тя е лесбийка. Но Йоко Оно и Наталия Водянова не са. А те са от жените, които правят света различен. Естествено, никой и за грам от мига не подозира, че голите еви ще излязат от мода: и, слава Богу - това ще е краят на вселената ни. Просто "Плейбой" и "Пирели" яхват гребена на вълната. Или по-скоро на глобалната тенденция - триумфът на жената-герой.

Харун Ал-Рашид:
Ако искаш да постъпиш мъдро, поискай женско мнение, изслушай го и постъпи обратно на него.

Аристотел Онасис:
Ако ги нямаше жените, всички пари на света не биха означавали нищо.

Виктор Юго:
Ако жените се бореха със своите пороци, както с признаците на старостта, щяха да станат със 75% по-добри от ангелите.

Лозунг на австралийските феминистки:
Ако сте хванали мъж, изритайте го.

Мартин Лутър Кинг:

Без жена не може да се живее също така, както не може да се живее без храна и вода. Родени и откърмени от жените, ние в значителна степен живеем техния живот и нямаме никаква възможност да се отречем от тях.

Шамфор:
Без жените началото на нашия живот би било лишено от помощ, средата Ч от удоволствие, краят Ч от утеха.

Луи XIV:

Много по-лесно ми е да помиря цяла Европа, отколкото няколко жени.

Еразъм Ротердамски:
В глупостта всички жени са еднакви.

Стендал:
Жената не може да бъде напълно искрена - все едно да се покаже пред хората без дрехи.

Комптън Макензи:
Днешните жени не могат да се държат по мъжки, но макар и много рядко, им се удава да се държат джентълменски.

Анджей Монастирски:
Егоистката смята, че мъжете са създадени за нея, алтруистката Ч че тя е създадена за мъжа.

Бърнард Шоу:

Единственият начин за жената да се погрижи за себе си, е да бъде от полза за мъж, който може да си позволи да й бъде от полза.

Бхартрихари, индуски поет
Всяка жена говори на един мъж, гледайки втори и мислейки за трети.

Фридрих Ницше

Жената е втората грешка на Господ.

Хайне
Жената е едновременно ябълка и змия.

Бодлер

Жената е покана за щастие.

Соломон

Жената е по-сладка от живота и по-горчива от смъртта.

Тя е сянка - гониш ли я бяга, бягаш ли - гони те.

Колет
Жената може да върши всичко, което може и мъжът, освен едно: да пикае права по стената.

Глория Стейнъм
Жената се нуждае от мъж, колкото рибата от чадър.

Шарлот Уитън
Жената трябва да върши всяка работа два пъти по-добре от мъжете, за да заслужи поне половината уважение. За щастие това не е трудно.

Талейран
Жените имат равни права с нас, но нямат интерес да се ползват от тях.

Джон Ленън
Зад всеки идиот има по една велика жена.

Няма разделение в професиите

Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, е категорична. "В днешно време няма мъжки и женски професии - или постове, които се заемат само от единия или от другия пол. Всеки има своите предимства. Жената още от по-миналия век се е пригодила да бъде майка, съпруга, домакиня и едновременно с това да работи - и то наравно с мъжа. Днес в ръководенето на големи компани, в поемането на големи отговорности, важни са, например, организационните качества, а не полът. От една жена се иска много добра организация на времето и силите, за да може да се съчетава задълженията в работата и у дома, а и да отделя лично време за себе си, за външния си вид. Според мен това се отнася и за мъжете".

Мариана Тодорова - нежното острие на АБВ

"В българската политика по-скоро е минус да си жена. Трябва да мине доста време, докато наложиш образа си и докажеш, че към теб трябва да се отнасят сериозно. Защото наистина имаш умения и качества. При мъжете всичко това се случва много по-лесно". Признанието принадлежи на едно от новите лица в политиката - депутата първи мандат от АБВ Мариана Тодорова. Само за година обаче тя успя да получи уважение от колегите си заради последователната си и винаги добре аргументирана позиция, с която представя от парламентарната трибуна идеите си в областта на социалната политика и образованието. Освен това е говорител и зам.-председател на парламентарната група на АБВ. Зад гърба си има солидна подготовка - Тодорова може да се похвали с докторска степен по все още новата у нас дисциплина "футурология", със специализации в Държавния департамент на САЩ, в Харвардския университет и в Китайската академия на науките. Всяка година тя е лектор на световните конгреси на футуролозите, публикува в специализирани научни издания. Миналата година бе класирана на 34-то място сред 100-те най-влиятелни жени в дисциплината си. А това е сложна специалност, в която, за да анализираш реалностите и очакванията, се изискват знания от областта на икономиката, математиката, логиката, физиката (и по-специално квантовата), политологията, социологията, статистиката.

Освен със солидното си образование, Мариана разбива родните стереотипи за жена политик с излъчване на тийнейджър и фигура на крехка статуетка. Има дъщеря третокласничка и 16-годишна стабилна връзка. "Винаги съм акцентирала върху уменията и знанията си, не върху някакви субективни фактори", скромно отхвърля опитите за комплименти тя. Поддържа се с фитнес три пъти седмично и с плуване.

Стилът й е делови - строг костюм и пестеливи бижута. Такова е и поведението и в зала - обрано и респектиращо.

Пред Султанка Петрова и войводите мълчат

"Винаги са ме приемали сериозно - защото съм такъв човек", отсича д-р Султанка Петрова. Тя е единствената жена депутат на ВМРО от демокрацията насам. Ръководи женската организация на партията с желязна ръка и топла усмивка. В нейно присъствие войводите стихват и внимателно я слушат - това може да потвърди всеки парламентарен репортер. Лидер е сред съпартийците си по темите "здравеопазване" и "социална политика" и с мнението й се съобразяват всички. "Доказала съм, че съм работар, че съм отговорна и държа на морала", разкрива тайната си д-р Петрова.

"Жената трябва да бъде на пиедестал, но не само като майка, даваща живот, но и като човек, който може да предлага идеи и да ги реализира. Това се случва, когато имаш подкрепа от своите съмишленици. Както аз в мъжката партия ВМРО", допълва тя.

Султанка има и "тренинг". В нейното семейство мъжете преобладават - съпруг, син и двама внука, които са нейната голяма слабост. Петър е на 4,5, Теодор - на годинка и половина. Кавалери са още от малки, защото така са научени тъкмо от жените във фамилията.

В мъжкия свят на политиката Султанка Петрова не крие, че е развила и качества, типични за силния пол. Когато трябва, е твърда, умее да казва "Не". "Не се колебая да отказвам, когато се налага. Но това идва с опита - просто животът те учи", обяснява тя. С уточнението, че не й се налага да го прави често - заобиколена е все от възпитани и отговорни хора. Сигурно и затова не е загубила и грам от женствеността си - стройна, висока, слаба, с буйни неудържими къдрици, които не могат да се скрият, въпреки строгата прическа и деловия стил, на който залага. Елегантната си визия поддържа лесно - плуване, разходки в планината и игра с внуците във всяка свободна минута.

Салиха Емин казва "да" на ДПС след ден размисъл

Нежната и крехка Салиха Емин е пример, че полът не е пречка да пробиеш дори в толкова доминирана от мъже партия като ДПС. Преди да влезе в политиката, 39-годишната брюнетка с меланхолични бадемови очи пленяваше сърцата от телевизионния екран. Завършила е журналистика в Турция и известно време е работила за националната им телевизия. Успоредно с това завършва магистратура по международни отношения в Политическия факултет. Въпреки успешната кариера и доброто заплащане обаче я мъчи носталгия. Така естествено се стига до решението й да се завърне в България. За кратко работи в местен телевизионен канал в Кърджали, когато идва предложението, обръщащо живота й. Получава покана от тогавашния земеделски министър Мехмед Дикме да бъде парламентарен секретар. Решителна, както винаги, Салиха има само ден и половина да вземе решение дали да приеме. Сега не съжалява, че е казала "да". После е избрана за председател на Младежкото ДПС, а след това става началник на кабинета на друг земеделски министър - Валери Цветанов. Докато се занимава с обществена дейност, тя успява и в личния живот. Синът й вече е второкласник.

"Като майка и дъщеря на Кърджали и село Кобиляне, знам какво е да гледаш и възпитаваш дете, като в същото време работиш и се опитваш да пробиеш в един свят, запазен за мъже. Но благодарение на либералната политика на ДПС и подкрепата на своя съпруг, успявам хем да съм майка и съпруга, която за нищо на света не оставя сина и мъжа си на второ място, хем да изпълнява професионалните си ангажименти и да работя за по-добра, красива, сигурна и демократична, просперираща България", каза Салиха. "Вярно е, повечето народни представители са мъже. Но за мен това никога не е имало значение. Всичко е въпрос на възможности и характер. Истина е обаче, че жените са по-отговорни, по-последователни и не са склонни да се впускат в конфронтация. С интуиция усещаме нещата и избягваме конфликти", не се колебае тя.

Дора Янкова: Всички сме равни в политиката

"В политиката жените са равни на мъжете", казва Дора Янкова, народен представител от парламентарната група на БСП и председател на Асоциацията на родопските общини. Определя себе си като борбена личност и "реална опозиция" на несгодите спрямо българските граждани. Категорично отсича, че в политиката няма мъжки или женски свят. "Има само силни и можещи държавници, ангажирани с проблемите на обществото и такива, които са само по ритуалите", допълва тя. Червената депутатка споделя, че най-трудното в политиката за нея е да спечели доверието на хората, а след като вече е облечена в това доверие, да не ги разочарова. Себе си открила в идеите на Българската социалистическа партия още от 1982 г., когато започва работа като младежки ръководител в БКП. Оттогава се чувства вдъхновена да помага на хората, които са извън полезрението на управляващите. "В постоянна връзка съм с хората от моя избирателен район - Смолянски. Давам им енергията и сигурността, че ние правим за тях максималното, което е по силите ни", казва още тя. Все пак соцдепутатката намира време и за себе си. Когато може, заменя законопроектите с книги. Постоянно чете различни сайтове и вестници, за да се ориентира за политическите процеси в България и по света. Отделя време и за близките, и приятелите, без които не може, защото те я разбират и й подават ръка във всеки момент. Дора Янкова е от жените политици, приели работата си като денонощна ангажираност и заявява категорично, че би било обидно, ако се сметне, че слабият пол е "слаб" в политиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай