Четвъртък,

Юрий Дачев: Да прелеем душа и кураж

От: Агенция Стандарт -
127
Юрий Дачев: Да прелеем душа и кураж
A
A
A

Известният драматург, тв водещ,  преподавател и режисьор Юрий Дачев  е убеден, че сегашното време е за да се сродим в опорите си, да им се зарадваме, да ги опазим.

„Да усетим един към друг незаразени от егоизма обич, милосърдие, усмивка… Защото има мигове, в които човек, волю-неволю, проверява неприкосновения си запас от крепителни спомени, за да се усети по-силен и смислен, „ненапразен“ в земното си присъствие. Проглеждания, любови, неназовими прашинки, завъртяни от слънчев вятър… Преживяване, което си остава дълбоко интимно, независимо дали искаме да изречем онова, което мислим или ще го запазим в себе си… Независимо дали то ще ни умиротвори с натрупаното или натъжи с оскъдицата си... За да можем да осъмнем след време не самотни в щастието, че ни има, а в близост с хора, с които взаимно сме си прелели душа и кураж. Искам да пазя за този ден и думи, и мълчание. Искам да съм все така щастлив с достойните хора, с които ме е срещнал животът ми. Искам да ме има в техните спомени за смислени човешки срещи. Какво по-добро време да се науча как до го постигна?“.

В поредото издание на хитовото си предаване по БНТ2 „Рецепта за култура“ Юрий Дачев представя известния художник Онник Каранфилян и проекта му "Хаос и ред". Публиката ще узнае подробности и за онлайн инициативата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" за сценични четения на нереализирани български драматургични текстове. Издателят Манол Пейков разказва за книгите като опора, а за театралите е споменът за големия Сава Хашъмов, който, ако беше жив, щеше да навърши 80. Юрий Дачев почита още един юбилей - 130 години от рождението на композитора Андрей Стоянов.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички