Юристка оспорва присъдата срещу Васил Левски

Авторката смята, че не е проведен процесуално издържан наказателен процес

Юристка оспорва присъдата срещу Васил Левски | StandartNews.com

От чисто юридическа гледна точка преподавателката по право доц. Маргарита Златарева оспорва причината за края на живота на най-голямата личност в българската история - Васил Левски. В книгата "Юридически поглед към процеса на Васил дякон Левски", тя дава своята версия за процеса, съобщава БТА.

Авторката не смята, че Османската държава през 1872-1873 г. може да проведе процесуално издържан наказателен процес, сравним с тогавашното европейско наказателнопроцесуално право, а напротив - че углавното производство е такова, каквото е позволила военно-административната система на империята, доскоро потънала единствено в правото на Шериата.

В изданието се откроява уважителното отношение на Високата порта към "главатаря на бунта" и се подчертава как разкритията за революционната му дейност са смутили, разтревожили и застрашили "вътрешната безопасност" на тази все още огромна и силна империя.

Изтъква се, че Портата е принудена да проведе процес с отзвук в цяла Европа - могъщо оръжие за бъдещото национално освобождение.

Различен поглед върху процеса

Апелът е да не се стремим да прогласяваме процеса "за нелегитимен", защото така подценяваме отношението на Османската държава към случващото се в българските земи, омаловажаваме достойното поведение на Апостола пред съда и великото му усилие да организира българите в борбата за национална самостоятелност.

"Юридически поглед към процеса на Васил дякон Левски" дава един различен поглед към една от най-дискутираните теми, по които изтъкнати наши историци, юристи и политици все още не могат да обединят позиции.

Процесът на Васил Левски, започнал срещу Димитър Общи и другите участници в ограбването на турската хазна в Арабаконашкия проход, остава през годините територия с разнопосочни послания. Какъв е статутът на специалната нарочна комисия, провела процеса, с какъв акт е завършил той и какво е съдържанието и тежестта на този акт са въпроси, на които в различните епохи се отговаря нееднозначно.

Доц. Маргарита Златарева разглежда закони и устави на Османската държава, действащи към 1872-1873 г., протоколите от разпитите на Васил Левски и другите заловени поборници, заключителните протоколи-присъди (мазбати) от процеса, както и множеството писма и телеграми, изпращани от европейски дипломати и османски управници по повода. Тя проследява спорния вече десетилетия процес в контекста на императивните правила на османския наказателен закон и редица особености на недоразвитото все още наказателно съдопроизводство.

Авторката

Маргарита Златарева е родена в Карлово, където завършва гимназия "Васил Левски". Учи право в Софийския университет, специализира банково право в Joint Wienna Institute, Австрия, и конституционно правораздаване в Карлсруе, Германия.

Професионалният й живот е свързан с правоприлагането на гражданско и търговско право като съдия във всички съдебни инстанции - районен съд, окръжен съд (Пловдив) и Върховен касационен съд. Девет години е съдия в Конституционния съд, преподава граждански процес в Нов български университет.

Автор е на "Юридически лица с нестопанска цел", монографията "Процесът за отмяна на решенията на общото събрание на корпоративни общности" и учебника "Международен граждански процес". Автор е на сборници и на десетки научни статии в областта на дружественото, нестопанското право и гражданския процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай