Вежди Рашидов с уникални спомени във филм за Начо Културата

Тази година се навършват 100 години от рождението на легендарния пловдивчанин

Вежди Рашидов с уникални спомени във филм за Начо Културата | StandartNews.com

Вежди Рашидов разказа днес спомени за Начо Културата, с когото го е свързвало близко приятелство. Големият ни скулптор си припомни за Начо по време на снимките на нов документален филм за легендарния пловдивчанин.

Тази година се навършват 100 години от рождението на Атанас Кръстев, наричан от всички Начо Културата, заради изключителната следа, която е оставил в духовната памет на цели поколения българи през втората половина на миналия век и до наши дни.

Ето част от споделеното от Вежди Рашидов: „Начо беше невероятен човек, много ерудиран, с широк размах на мисълта и неизчерпаема енергия, с неподражаемо чувство за хумор. Бях много млад, когато се запознах с него. Още тогава славата на пловдивските художници, на пловдивските творци се носеше навсякъде. Той беше душата на артистичната бохема на Пловдив, а в историята остава завинаги като един от създателите на Стария град в онзи автентичен вид на истинския Пловдив, познат както на туристите, така и на самите пловдивчани. Целият му съзнателен живот е минал през тази артистичната бохема, той създаде  онази атмосфера, която направи Пловдив града на големите български  художници. Днес тази легенда като че ли потъва в забвение и все по-далече остават във времето колоритът и артистичният въздух на този град… Правил съм портрет на Начо Културата и двамата сме се снимали пред творбата през далечната 1981 година. Беше изключителен човек. Прави чест на кмета на Пловдив Здравко Димитров, че общината подкрепя филм за този забележителен пловдивчанин.“

Режисьор на филма е Станислава Калчева, сценарист – актрисата Йоана Буковска, оператор е Иван Тонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай