В Двореца: Никола Танев на път

Националната галерия и Неделин Петров представят изложба, посветена на 130 години от рождението на изключителния художник

В Двореца: Никола Танев на път | StandartNews.com

Уникална изложба, посветена на 130 години от рождението на Никола Танев, гледаме в Двореца до 28 март. Експозицията е с архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин Петров. 

Артефактите маркират географията на Таневите пътувания и завръщания - към родното, домашното, добре познатото и винаги различното. Няма друг български художник пътувал толкова, колкото Никола Танев, превръщащ пътешествието в начин на живот. Жизнен, лъчезарен, пълен с любопитство, воля и енергия - толкова различен от често дезориентираните, объркани, мрачни, меланхолични съвременници от неговото поколение. За артиста не съществува нищо интересно и достойно за внимание вън от границите на Европа, коментира кураторът Иво Милев.

За 40 години Танев обикаля Стария свят, като стига най-много до периферията на Ориента. Преброжда цяла България - Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа... Пътува всякак: стотици километри пеш, с кон, с муле и катър, с велосипед и автомобил, с военни камиони и обози, с влакове и самолети, с лодка и параходи… Докато пътува, наблюдава, рисува, скицира, живописва, пише дневници, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми. Не напразно всичко това му служи през дългите, спокойни зимни месеци, когато крои планове за нови пътувания. Тогава с неговата обичайна спътница Миша намират упование в преживяното: „А помниш ли…“

Танев пътува, за да вижда, да се учи и образова, да посещава театри, опери, циркове, галерии и музеи. Той пътува, за да работи, за да показва и продава картините си; пътува, за да се забавлява. Понякога пътуването е бягство, опит за започване на чисто, повечето пъти то е радостно, понякога тъжно връщане към отминалото.

Танев предприема първото си пътуване, още преди да завърши гимназия. Все още малолетен, заедно с братчето си Методи с неуредени документи тръгват на път. Дребно, мургаво момче, с багаж, състоящ се от „Клетниците“ на Виктор Юго, римски и византийски монети, глинени статуетки от неговия „музей“, блок за рисуване и цветни моливи - през Лом, Будапеща, Виена, Лозана с крайна цел Париж. Рисковано, но и изпълнено с щастливи случки пътешествиие, направлявано от добрата съдба.

Експозицията е съпроводена от албум, допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай