Украинският „Дръндьо“ спечели българските деца

Иван Андрусяк гостува в Столична библиотека и на „Пловдив чете“

Украинският „Дръндьо“ спечели българските деца | StandartNews.com

Любимият автор на децата в Украйна - Иван Андрусяк, удържа на думата си и кацна в София след много перипетии, които биха отказали всеки друг. Той пристигна в България, за да представи романа си „28 дни от живота на Катерицата“, която още първите читатели у нас нарекоха „украинския „Дръндьо“. Книгата е включена в селекцията на най-добрите творби за деца и юноши в света White Ravens („Бели гарвани“). Българското издание е на „Изида“, а преводът - на Димитър Христов. Иван Андрусяк се срещна с читателите си в прекрасния Детски отдел на Столична библиотека - непосредствен, забавен, с чувство за хумор, той спечели и най-младото поколение.

Герой на „28 дни от живота на Катерицата“ е умен, но притеснителен и без особено високо самочувствие съвременен тийнейджър, когото съучениците му наричат с прякора Бурундук (Катерицата) заради сходството с фамилията му Бондарук. Но той успява да се вземе в ръце и да покаже качествата си. Опитва се да си излюпи джобен дявол след разказана легенда от баба му, да разгадае загадката на зловещи стъпки, които отекват през нощта в стаята му, да прави рискови химически експерименти и да заговори момичето, което харесва (макар че се оказва, че друго момиче пък харесва него).

В рамките на фестивала „Пловдив чете“ събитията с Иван Андрусяк бяха две – в Стария град в двора на постоянната експозиция „Енчо Пиронков“ и в Литературния кът на Алея на книгата до Централна поща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай