Трети режисьор стана милиардер. Кой е той?

Питър Джаксън получи седемцифрена сума в банковата си сметка дни след като чукна 60 години

Трети режисьор стана милиардер. Кой е той? | StandartNews.com

 

Питър Джаксън се нареди до Джордж Лукас и Стивън Стилбърг в листата на режисьорите – милиардери в света.

След гениалните режисьори на „Междузвездни войни“ и „ Индиана Джоунс“, човекът зад камерата във „Властелинът на пръстените“ също напълни банковата си сметка със 7-цифрена сума и то две седмици след като навърши 60 години.

Сключи сделка, която му донесе 1,6 милиарда долара, пише Forbes.

Джаксън е продал студиото си със спецефекти - Weta Digital, на една от най-големите компании за видеоигри Unity Software. Властелинът на камерата, както го наричат, получава милиард в сметката си, а останалата сума взима като акции в компанията.

Джаксън е роден в столицата на Нова Зеландия Уелингтън,  израства в семейство на английски емигранти. Още от малък се се прехласва по киното и особено по специалните ефекти. Любимият му  е „Кинг Конг“ от 1933 г., който той се опитва да пресътвори, когато е едва на 9 години. С него не пожънва успех, но години по-късно осъществява мечтата си.

Когато е на 16, напуска училище и започва работа в снимачния отдел на издание в Уелингтън, където проявява диапозитиви.  Така успява да събере достатъчно, за да си купи първата 16 мм. камера, от която се ражда и първият му филм, „Лош вкус“ , който успява да продаде и с него да стигне до фестивала в Кан.

Започна партньорство със сценаристката Фран Уолш, с която по-късно печели Оскар. През 1994 г. снима филма „Небесни създания“, свързан с някои от най-шокиращите убийства в историята на Нова Зеландия, което му носи и първата номинация за Оскар. От този филм тръгва славата на младото момиче, което години по-късно се изправя с Леонардо ди Каприо на палубата на „Титаник“ – Кейт Уинслет.

https://www.film.ru/sites/default/files/images/Cvkaa4vVIAEtWmw.jpg

Дълго време Джаксън обмисля идеята да разкаже една от любимите истории от детството – за пръстена, хобитите, елфите, Гандалф и злия лорд Саурон. Задачата се оказва не от най-леките заради сложната ситуация с правата върху трилогията. Нещата се влошават и заради намеса на Харви Уайнстийн и Мирамакс, но завършват благополучно благодарение на Ню Лайн синема.

Преди излизането на първия филм „Задругата на пръстена“, никой от екипа не е сигурен, че ще се стигне до излъчването и на следващите два. Всяка следващата премиера обаче генерира все по-големи печалби, а третият – „Завръщането на краля“ печели 11 статуетки Оскар, с което изравнява рекорда за най-успешни филми в тази категория, поставен от „Титаник“ и „Бен Хур“.

След тази трилогия Джаксън успява да осъществи детската си мечта като заснема римейк на „Кинг Конг“.

Малко известен факт е, че той няма намерение да снима трилогията за „Хобит“, а само да я продуцира, като избраният от него режисьор е Гилермо дел Торо. След 18 месеца на подготовка обаче колегата му се отказва от проекта.

„След като Гилермо излезе от проекта, се наложи да скоча и да поема нещата. Беше невъзможна задача, затова ми се наложи да започна да снимам без никаква подготовка. Толкова сложни сцени, няма нито един стори борд, даже нямах сценарии, които да ме удовлетворяват. Цялото нещо беше много напрегнато“, спомня си Джаксън, цитиран от Свободна Европа.

В крайна сметка всичко приключва с добър резултат – феновете са щастливи, а комерсиалните резултати са отлични.

В следващите години той прави още няколко филма, сред които „Смъртоносни машини“, анимационния „Приключенията на Тинтин“ и документалния „Те няма да остареят“ за Първата Световна война.

Последният му проект е свързан със съживяването на Бийтълс в мини поредица от три епизода. За нея той обещава, че ще е картина за бандата, каквато досега не е виждана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай