Кой писател получи висше научно звание от БАН

За пръв път избират член-кореспонденти на възраст под 50 г.

Кой писател получи висше научно звание от БАН | StandartNews.com

Събранието на академиците към БАН избра днес нови член-кореспонденти в областите „Изкуство“ и „Изкуствознание“.

С висшето научно звание бе удостоен писателят Георги Господинов. Той е роден е през 1968 г. Автор е на повече от 15 книги в различни жанрове – поезия, разкази, романи, пиеси, либрето за опера, изследвания на близкото минало, сценарии за филми. Романите „Естествен роман“ и „Физика на тъгата“ са преведени на 25 езика в над 40 страни по света. „Сляпата Вайша“, късометражен филм по неговия едноименен разказ, стига до финалните номинации за Оскар през 2017 г. Работи в Института за литература при БАН, посочват от академията. За член-кореспондент е избран и дфн Мирослав Дачев, професор семиотика на изкуството от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

За първи път Събранието на академиците избра за член-кореспонденти на БАН учени до 50-годишна възраст. Сред тях е роденият през 1978 г. Младен Савов, работещ в направление "Математически науки". Той е един от плеадата млади лидери, които дават тон в съвременната стохастика, развивайки нови направления в областта на теория на вероятностите и стохастичните процеси. Развива и прилага нови методи, като използва удачно модерния апарат на функционалния анализ, специални функции, комплексен анализ, интегрални уравнения,Тауберови теореми, теория на разпределенията и целия арсенал на теория на вероятностите. Савов е успял да даде отговор на проблем от 60-те години на миналия век и да направи пробиви в решаването на отворени проблеми на Бенджамин и Берестики, Еванс и Винкел, посочват от БАН.

За член-кореспондент в направление „Физически науки“ е избран Стойчо Язаджиев, роден през 1972 г. Научните му приноси са свързани с теория на гравитацията, релативистка астрофизика, космология и теорията на черните дупки. Създава ново направление във физиката на черните дупки и тяхната астрофизика.

Новият лен-кореспондент в направление "Медицински науки" е Николай Габровски. Родениятб през 1971 г. лекар е един от водещите неврохирурзи в България, ползващ се с голям национален и международен авторитет. Развива научна дейност в различни области на неврохирургията като невроонкология, съдова неврохирургия, гръбначна (спинална) хирургия, невротравматология. Осъществил е самостоятелно или в екип над 5 000 интервенции при широк спектър мозъчни и гръбначни неврохирургични заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай